Martinkirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Martinkirkko
Kuvaus
Martinkirkko on kaupunkikuvallisesti vaikuttava, 1930-luvun uusasiallisen klassismin korkeatasoinen esimerkki.

Maaston muotoihin Sotalaistenmäelle Aurajoen itärannalle sovitettu tiilestä rakennettu, vaaleaksi rapattu kirkko on muodoltaan pitkäkirkko. Alttarinpuoleisessa päässä pääakselista ulkonee runkohuonetta kapeampi ja matalampi kuori ja eteläisellä pitkällä sivulla sakaristo. Pääsisäänkäynnin vierestä kohoaa porrasrakennuksella runkohuoneeseen yhdistetty tasapäätteinen campanile-tyyppinen kellotorni. Kirkon kapeita käytäväksi supistuneita sivulaivoja basilikaalisesti korkeammalle kohoavan päälaivan katteena on loivahko satulakatto. Kirkkosalin päälaivaa kattaa poikittaisin "vantein" korostettu, voimakkaasti muotoiltu betoninen tynnyriholvi, jota kannattavat kapeiden sivulaivojen käytäväaukkojen lävistämät tukipilarit. Kuorin taustaseinää peittää suuri Kristusta ristillä esittävä monumentaalimaalaus, jonka ovat tehneet taiteilijat Einari Vehmas ja Karl Ingelius.

Kirkolle kuljetaan kahdelta suunnalta, puuistutusten reunustamaa kivettyä tietä ja Aurajoen puolelta nousevia kiviportaita. Kirkon viereinen Martin seurakuntatalo on arkkitehti Albert Richardtsonin suunnittelema. Temppelinkadun toisella puolella on arkkitehti Aulis Blomstedtin Invaliditalo vuodelta 1951 kirkolle avautuvine parvekejulkisivuineen.

Historia
Martin seurakunta perustettiin 1921 toteutetussa Turun tuomiokirkkoseurakunnan jaossa. Turun kaupunki lahjoitti tontin kirkon rakentamista varten Sotalaistenmäeltä 1931 ja kirkkorakennuksen suunnittelusta järjestettiin kutsukilpailu. Arkkitehtien Gunnar Wahlroosin ja Totti Soran piirtämä kirkko vihittiin käyttöön Martti Lutherin 450-vuotisjuhlavuonna 1933. Samana vuonna valmistui arkkitehti Albert Richardtsonin suunnittelema seurakuntatalo. Tornikello kirkkoon hankittiin olympiavuonna 1952. Kirkkoa korjattiin 1980-1981, jolloin mm. urut uusittiin.

Carolus Lindberg, Suomen kirkot. Helsinki 1934.

Martinskyrkan i Åbo. Arkitekten 5/1934.

Aarne Ervi ja Tapani Nironen, Asunto-osakeyhtiö Martinpuisto, Turku. Arkkitehti 1951:1.

Aulis Blomstedt, Turun invalidien asunnot OY. Arkkitehti 5/1952.

Matti Arvilommi, Turku. Sirkkaliisa Jetsonen (toim.), Jälleenrakentamisen aika. TKK arkkitehtiosaston julkaisuja 1994/12.

Seppo Laitakari, Gunnar Wahlroos, unohdettu arkkitehti. Maija Mäkikallio - Ulrika Grägg (toim.), Moderni Turku 1920-1930-luvulla. Turun yliopisto 2004.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän verkkosivut http://www.turunsrk.fi/portal/fi/kirkot (18.8.2009).

kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; kirkko; muu hallintorakennus;

Martinkirkko. Timo-Pekka Heima 2007