Riihimäki Kanta-Häme

Riihimäen Lasin tehdasalue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Riihimäen Lasin tehdasalue
Kuvaus
Riihimäen Lasin tehdasalue on yksi harvoista uudemmista lasiteollisuuden edustajista Suomessa. Alue muodostuu kokonaisuudesta, jossa on käsittää tuotantorakennusten lisäksi hallinto- ja asuinrakentamiseen sekä yhdyskunnan palveluihin liittyvää rakennuskantaa pääasiassa 1910- ja 1920-luvuilta.

Lasitehtaan alue sijaitsee Riihimäen asemalta länteen johtavan maantien varressa. Alue käsittää tuotantorakennusten ohella lasitehtaan perustamisen ajalta olevan työväen asuinalueen ns. Hyttikorttelin ja tehtaan johtajiston asuinrakennuksia. Etäämpänä näistä on entinen Alatehdas, jossa toimii valtakunnallinen lasimuseo.

Tehdasalueella on yhtiön perustamisvaiheesta jäljellä ainoastaan hiomo, jonka ohella vanhinta rakennuskantaa ovat 1919 valmistunut entinen ikkunalasitehdas ja Yrjö Sadeniemen suunnittelema, 1920 valmistunut konttori. Viimeisintä vaihetta edustavat ikkunalasitehtaaseen liittyvät 1970-luvun laajennukset.

Tehtaan portille johtava lehmusten ja vaahteroiden reunustama puukuja on Lasin alueen pääakseli, joka erottaa työväen asuinalueen tehtaan johdon asuinnoista.

Historia
Osakeyhtiö Riihimäki aloitti toimintansa 1910. Toiminimeksi tuli 1939 Riihimäen Lasi Oy. Tehdas valmisti talouslasia ja kristallia sekä 1919 lähtien ikkunalasia tuotantosuuntien monipuolistuessa. Yhtiön toiminta päättyi 1990.

Hyttikortteli asuin-, sauna- ja leipomorakennuksineen rakennettiin 1910-1916 ja johdon asuinrakennukset Maikkila ja Lehmushovi 1910 ja 1911. Suunnittelijana oli tehtaan tekninen johtaja ja perustaja M. A. Kolehmainen.

Suomen lasimuseo valmistui 1981 Tapio Wirkkalan suunnitelmien mukaan entiseen lasitehtaan Alatehtaaseen. Alunperin Polttoturve Oy:n turvejauhetehtaaksi 1914 pystytetty rakennus kunnostetettiin lasitehtaan tarpeisiin 1929.

Vilho Annala, Suomen lasiteollisuus vuodesta 1681 nykyaikaan I-II. Helsinki 1948.

Reijo Ahtokari, Suomen lasiteollisuus 1681-1981. Helsinki 1981.

Lauri Putkonen, Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat teollisuusympäristöt. Ympäristöministeriö. Kaavoitus- ja rakennusosasto. Tutkimus 4/1988. Helsinki 1989.

Arkkitehtitoimisto Satu Päivärinne, Riihimäen Lasin alue. Tietoja vanhoista rakennuksista. Riihimäen kaupunki, moniste 1998.

kohteeseen sisältyy:  museo; muu teollisuusrakennus; muu teollisuusrakennus; työväen asuintalo;