Lappeenranta Etelä-Karjala

Lauritsalan kirkko ja seurakuntakeskus

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lauritsalan kirkko ja seurakuntakeskus
Kuvaus
Lauritsalan kirkko on esimerkki 1960-luvun pohjaratkaisultaan ja tekniseltä toteutukseltaan uudesta ja rohkealinjaisesta kirkkoarkkitehtuurista, joka sai useita seuraajia.

Kirkon, seurakuntakeskuksen ja viranhaltijoiden rivitalon muodostama rakennusryhmä sijaitsee teollisuuslaitosten mukana syntyneessä taajamassa ja sijoittuu tehtaan pääportille johtavan Hallituskadun sekä Etelä-Puistokadun ja Keskuskadun väliseen kortteliin.

Kirkon pohjaratkaisu on suorakulmainen kolmio. Kirkkosalin 47 metrin korkeuteen kohoava katto on esijännitetty riippuva teräsbetonikuori, mikä oli ensimmäinen tämän tyyppinen valutyö Suomessa. Kirkkosaliin lankeaa pehmeä ylävalo katon seinämässä olevasta suuresta ikkunasta. Lattia laskeutuu tummine penkistöineen kohti kolmion kulmaan sijoitettua alttaria. Katosta riippuva keluvene on muistuttamassa läheisestä puunjalostusteollisuudesta.

Historia
Lappeen pitäjään kasvaneen Lauritsalan taajaman, sittemmin Lauritsalan kauppalan seurakunta perustettiin 1951. Lappeenrantaan Lauritsala liitettiin 1967.

Kirkkokeskus rakennettiin 1957 järjestetyssä arkkitehtuurikilpailussa ensimmäisen palkinnon saaneen Taivaan valo -niminen ehdotuksen mukaan. Sen tekijöinä olivat arkkitehti Toivo Korhonen ja arkkitehtiylioppilas Jaakko Laapotti, avustajana insinööritoimisto Magnus Malmberg.

Tasakattoinen seurakuntakeskus valmistui 1961 ja sille kontrastiksi suunniteltu kirkko 1969. Viranhaltijoiden rivitalo otettiin käyttöön kirkkokeskuksen rakennusryhmästä viimeisenä 1970. Kokoontumistilojen arkkitehtuuria kehiteltiin toteutusvaiheessa. Kokonaissommittelu ja yksityiskohdat poikkeavat kilpailuehdotuksesta.

Lauritsalan kirkko. Arkkitehti 6-7/1958, kilpailuliite 3.

Lappeenrannan merkittävät rakennukset. Lappeenrannan kaupunki. Julkaisu C4/1984.

Veli-Valio Kaukovaara, Kanavaseurakunnasta teollisuusseurakunnaksi. Lauritsalan seurakunnan synty ja toiminta itsenäisenä seurakuntana. Jyväskylä 1984.

Etelä-Karjalan rakennuskulttuuri, Kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet ja kulttuurimaisemat. Etelä-Karjalan seutukaavaliitto 4-87.

Aimo Vuorinen, Lappeenrannan kirkot. Lappeenrannan kilta 2001.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.

kohteeseen sisältyy:  kirkko; muu hallintorakennus; pappila;

Lauritsalan kirkko. Minna Pesu 2008