på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Orivesi Pirkanmaa
Oriveden kirkko
Kuvaus
Oriveden kirkko kuuluu 1950-luvun lopulla uusia muotoja etsineen sotien jälkeisen kirkkoarkkitehtuurin merkkiteoksiin. Kirkko on erittäin edustava esimerkki yksilöllisestä ja ilmaisuvoimaisesta 1960-luvun arkkitehtuurisuuntauksesta.

Oriveden kirkko on torniton ja lievästi viistokatteinen. Kirkkosalin pohjamuotona on kahden vastakkaisen massiivisen seinäkaaren sisään sulkeutuva soikio. Pääovi on toisen kaaren keskikohdassa, josta avautuu näkymä vastakkaiselle alttariseinälle. Korkeiden kaarevien seinäpintojen muodostamassa kirkkosalissa on voimakas keskeiskirkon luonne, optinen keskitys molemmilta sivuilta valaistuun alttariin ja lyhyet näkyvyys- ja kuuluvuussäteet kaikkiin penkkeihin.

Kirkkotarhan ulkopuolella sijaitseva barokkitapuli vuodelta 1780 on rakennettu Matti Åkerblomin johdolla. Se edustaa tekijälleen luonteenomaista kaksikerroksista, kookkaalla sipulikupolilla varustettua lounais-suomalaista tapulityyppiä.
 
Historia
Alkuaan Kangasalan emäseurakuntaan kuulunut Orivesi erotettiin omaksi seurakunnakseen 1500-luvun puolivälissä. Matti Åkerblomin johdolla 1780-luvun alussa rakennettu puinen ristikirkko paloi tuhopolton seurauksena 1958.

Arkkitehtien Kaija ja Heikki Sirenin piirtämä kirkkorakennus perustuu joulukuussa 1958 ratkaistun kutsukilpailun voittaneeseen ehdotukseen "Kaarikirkko". Rakennustyö alkoi toukokuussa 1960 ja kirkko vihittiin käyttöön seuraavan vuoden elokuussa.

Koivupuisen abstraktin alttariveistoksen Golgatan kallio teki Kain Tapper, kirkon tekstiilit suunnitteli Dora Jung ja kynttilänjalat, kolehtihaavi- ja seppeletelineet Bertel Gardberg.
 
Lisätietoa
Arkkitehti 5/1962.

Hannu Sinisalo, Orivesi. Maalaispitäjästä kehittyväksi kaupungiksi. 1990.

Eija Teivas, Kumpuja ja kivinavettoja. Oriveden kulttuuriympäristöohjelma. Oriveden kaupunki. Tampere 2003.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  taajama;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Oriveden kirkko.

Oriveden kirkon interiööri. Kirkon alttaritauluna on Kain Tapperin reliefi Golgatan kallio.

Matti Åkerblomin rakentama Oriveden kellotapuli säästyi palolta kirkon palossa 1958. Vanhan kirkon paikalla Kaija ja Heikki Sirenin suunnittelema kirkko.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Oriveden kirkko
 
© Museovirasto 2009