på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Rauma Satakunta
Anttilan ja Voiluodon kylät
Kuvaus
Anttilan ja Voiluodon vierekkäin sijaitsevat kylät ovat esimerkki rannikon kyläasutuksesta, jossa talot ovat erillään toisistaan kallioisilla kumpareilla ja pienet peltoalat ympäröivät entisiä saaria. Rannikolle keskiajalla perustetut kylät ovat jääneet maankohoamisen seurauksena kauemmaksi merenrannasta.

Anttilan ja Voiluodon kylät ovat sijoittuneet Kaljasjoen varrelle lähelle Voiluodonlahden pohjukkaa. Kyläkeskustan lisäksi asutus on levinnyt raitin varsille ja peltojen kallioisille laidoille. Kylien maisemaan on vaikuttanut uudisrakentaminen viime vuosina.

Anttilan tiheämmän kyläkeskuksen muodostavat Väärän, Kollasen ja Gustafsonin talot. Vanhaa rakennuskantaa on säilynyt kylän laidalla olevien Uusimaan, Köymärin, Seikolan, Impolan ja Rauvolan tiloilla. Kylän torppariasutuksesta ovat muistona Jalon ja Sandbergin torpat kyläraitin varrella. Kylien yhteinen keskusta kouluineen ja kauppoineen on Voiluodon puolella. Raitin varrella olevat Jalon ja Sandbergin torpat edustavat kylän pienasutusta.

Paikallisteiden risteyksessä sijaitseva Voiluodon tiiviin kyläkeskuksen muodostavat Yrjölän, Hakunin ja Hallion tilat. Maantien varressa on mm. kaupparakennus ja kansakoulu, joka valmistui 1910-luvulla. Kaljasjoen yli vie yksiaukkoinen kivisilta.
 
Historia
Merenlahden pohjukkaan ja Kaljasjoen varrelle keskittyneet Anttilan ja Voiluodon kylät asutettiin jo keskiajalla. Uuden ajan alkupuolella, 1560-luvulla, Anttilassa oli jo kymmenen taloa ja Voiluodossa kahdeksan.

Anttilan kylässä Väärän pitkän asuinrakennuksen toinen pää on 1700-luvulta. Kollasen päärakennus on 1860-luvulta. Impolassa on kaksi asuinrakennusta ja mamsellityyppinen tuulimylly. Uusimaan päärakennuksen vuoraus on uusrenessanssityylinen.

Voiluodon kylässä Yrjälän punamullattu paritupatyyppinen päärakennus rakennettiin 1880. Hakunin päärakennus valmistui 1906. Hallion vanhempi asuinrakennus on 1700-luvulta.
 
Lisätietoa
Rauman mlk rakennuskulttuuriselvitys II. Anttila, Voiluoto, Vermuntila, Sorkka. Rauman mlk kaavoitus- ja mittaustoimisto 1988.

Satakunnan rakennusperinne. Satakunnan seutukaavaliitto. Sarja A:177. Pori 1990.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperintö. Satakuntaliitto. Painamaton inventointi 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  koulu; kylä; kylä; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Anttilan ja Voiluodon kylät
 
© Museovirasto 2009