på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Rautjärvi Etelä-Karjala
Simpeleen kirkko
Kuvaus
Simpeleen kirkko on mielenkiintoinen esimerkki teollisuusyhdyskuntien määrätietoisesta kristillis-sosiaalisesta toiminnasta. Teollisuuslaitosten sitoutuminen ja osallistuminen kirkon rakentamiseen on tuottanut taiteelliselta tasoltaan korkeatasoista kirkkoarkkitehtuuria, josta Simpeleen kirkko on Kuusankosken, Mäntän, Noormarkun, Rajamäen ja Säynätsalon ohella edustava esimerkki.

Vaaleaksi rapatussa kirkossa on pelkistetty päätytorni, jonka kautta sisäänkäynti tapahtuu. Kuoriosa ulkonee alttaripäädystä porrastuen runkohuonetta matalampana ja kapeampana. Pohjakaavaltaan suorakaiteen muotoinen kirkkosali jakaantuu korkeaan keskilaivaan ja kahteen käytävänä toimivaan matalampaan sivulaivaan. Alvar Cawénin alttaritaulu "Rukous työn ääressä viljapellolla" on vuodelta 1933. Kirkon pieniruutuiset ikkunat ovat 1960-luvulta. Yhtiön lahjoittamat lasimaalaukset kuvaavat seurakuntalaisia arkisen työnsä ääressä paperitehtaassa.

Kirkon pohjoispuolella oleva sankarihauta-alue muodostuu korkeasta kiviseinästä, johon sankarivainajien nimilaatat on sijoitettu, ja kuvanveistäjä Eila Hiltusen tekemästä pronssireliefistä vuodelta 1953.

Kirkon eteläpuolella on 1930-luvulla rakennettu pappila lukuisine talousrakennuksineen.
 
Historia
Parikkalaan kuulunut Simpele erotettiin itsenäiseksi seurakunnaksi 1920.

Arkkitehtien Elsi Borg ja Elsa Arokallio suunnittelema kirkko rakennettiin 1932-1933. Kirkon pieniruutuiset ikkunat uusittiin 1960-luvulla ja niihin sijoitettiin Yhtyneitten Paperitehtaiden lahjoittamat, Mikko Vuorisen tekemät lasimaalaukset. Kirkon kuoriosa muutettiin 1974 arkkitehti Elsa Arokallion suunnittelemassa korjauksessa.

Kirkon aikaansaamiseen vaikutti voimakkaasti paikkakunnalla toiminut Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiö.
 
Lisätietoa
Etelä-Karjalan rakennuskulttuuri. Etelä-Karjalan seutukaavaliiton julkaisu 4-87. 1987.

Maarit Henttonen, Elsi Borg 1893-1958. Arkkitehti. Abacus 3. Suomen rakennustaiteen museo 1995.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko; pappila;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Simpeleen kirkko.

Simpeleen sankarihauta-alueen kiviseinässä on sankarivainajien nimilaatat sekä kuvanveistäjä Eila Hiltusen pronssireliefi.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Simpeleen kirkko
 
© Museovirasto 2009