på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä
PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
Ulvila Satakunta
Suosmeren kylä
Kuvaus
Suosmeren kylässä on hyvin säilynyt sarkajaon aikainen ryhmäkyläluonne ja rakenne. Tilojen päärakennukset sijaitsevat harjanteella olevien kyläteiden varrella vieri vieressä. Rakennuskanta on 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta.

Kylässä ovat Kleemolan, Käyrän, Ala-Tuorin, Holkerin ja Sunivan talot. Kylän länsipuolella avautuu Kokemäenjokeen rajautuva viljelysaukea, jonka läpi kulkee vanha maantie.

Historia
Suosmeren kylä on syntynyt ilmeisesti 1300-luvun alussa silloisen Kokemäen joen suistoon, laajan Porinlahden rannalle. Ensimmäiset asukkaat olivat ruotsinkielisiä. Kylän varhaisin nimi oli Svartingsmare. Maanviljelyksen lisäksi kylän asukkaat harjoittivat kalastusta. Kylässä oli 1500-luvulla seitsemän kantatilaa, joista kahdesta tehtiin ratsutiloja 1600. Isossa reduktiossa Suosmeren tiloista tehtiin kolme ratsutilaa, yksi sotilasvirkatalo ja yksi augmenttitila. Keskiajalla Suosmeressä toimi kiltalaitos.

Lisätietoa
Niilo J. Avellan, Entisen Ulvilan pitäjän maatilat. Satakunta. Kotiseutututkimuksia III. Porvoo 1914.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperinne. Satakunnan seutukaavaliitto Sarja A: 177. 1990.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperintö. Satakuntaliitto. Painamaton inventointi 2005.