Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Viitasaari Keski-Suomi

Kuhalan talo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kuhalan talo
Kuvaus
Kuhalan talon pihapiiri rantapeltoineen on harvinaisen hyvin säilynyt esimerkki talonpoikaisesta maatalouselinkeinosta ja rakentamisesta.

Kuhalan yksinäistalo sijaitsee Koliman Kuhanlahdella, Koliman kylässä, kalaisuudestaan tunnetun Koliman rannalla. Talon rakennuskanta, joka jakautuu mies-, karja- ja riihipihaan, koostuu paristakymmenestä rakennuksesta. Päärakennus, suuret karjasuojat ja aitat sulkevat pihapiirin neljältä sivulta. Varsinaisen pihapiirin ulkopuolella on aittoja, latoja, liitereitä, paja ja riihi.

Rakennukset ovat etupäässä 1800-luvulta. Kaikki rakennukset ovat hirsipintaisia ja maalaamattomia, 1900-luvun alussa rakennettua päärakennusta lukuun ottamatta. Kotipellon reunassa metsäsaarekkeissa on useita hirsisiä latoja.
 
Historia
Hyvien vesireittien varrelle kuuluva Koliman järven ympäristöt kuuluivat keskiajalla Hämeen talojen eräalueisiin. Alueen kiinteä asutus alkoi syntyä vasta 1500-luvun alkupuolella ja siitä vastasivat etupäässä savolaiset. Koliman kylään kuuluvan Kuhalan talo perustettiin 1690-luvun nälkävuosien jälkeen, 1707 isäntänä oli Matti Erkinpoika.

Kuhala muodostettiin perintötilaksi 1710, mistä saakka se on säilynyt saman suvun hallussa. Pitäjän väkiluvun kasvaessa 1700-luvun lopulta alkaen, kasvoi myös viljelymaan tarve. Viitasaarella oli raivauskelpoisia soita runsaasti. Viitasaarella ensimmäisenä raivauspalkinnon sai 1841 Lauri Niskanen Koliman Kuhalan tilalta.
 
Lisätietoa
Markkanen Erkki, Vanhan Viitasaaren historia, Saarijärvi 1983.

Viitasaaren rakennusinventointi, Osmo Kaitalehto. Keski-Suomen museo 1985.

Jussi Jäppinen (toim.), Viestejä maisemassa. Keskisuomalainen kulttuuriympäristö. Jyväskylä 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009