Alajärvi Etelä-Pohjanmaa

Alajärven kirkko ja kirkonkylän julkiset rakennukset

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Alajärven kirkko ja kirkonkylän julkiset rakennukset
Kuvaus
Alajärven keskustassa muodostavat C.L. Engelin johdolla Intendentinkonttorissa suunniteltu ja tunnetun pohjalaisen Kuorikosken kirkonrakentajasuvun toteuttama kirkko sekä klassillista modernismia edustavat, arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemat kunnan ja seurakunnan hallintorakennukset arkkitehtonisesti poikkeuksellisen korkeatasoisen ja maisemallisesti vaikuttavan kirkonkylän keskuksen.

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema kaupungintalo, virastotalo, kirjasto, terveystalo sekä seurakuntatalo muodostavat yhtenäisen, valkeaksi rapattujen matalien rakennusten ryhmän, jota täydentävät Aallon varhaistuotantoon kuuluvat nuorisoseurantalo, kunnansairaala ja Villa Väinölä.

Alajärven puukirkko on muodoltaan keskikupolilla varustettu ristikirkko. Sen vieressä olevan 1870-luvulla uudistetun kellotapulin runkona on Antti Hakolan 1753 rakentaman kirkon länsitornitapuli. Vaivaispoika sen kupeessa on Heikki Mikkilän veistämä.

Kirkkotarhassa on Alvar Aallon piirtämä kansalaissodassa kaatuneiden valkoisten muistomerkki vuodelta 1919. Myös viime sotien sankarihauta-alue muistomerkkeineen on Aallon suunnittelema. Hautausmaalla on myös Aaltojen sukuhauta.

Historia
Alajärven kirkko rakennettiin 1836 Heikki ja Jaakko Kuorikosken toimesta arkkitehti C.L. Engelin johdolla Intendentinkonttorissa 1824 laaditun suunnitelman mukaan. Vuonna 1842 valmistuneen tapulin runkona on samalla paikalla sijainnut Antti Hakolan johdolla 1753 rakennetun seurakunnan ensimmäisen kirkon länsitorni. Kirkko korjattiin perusteellisesti Juho Jaakko Kuorikosken johdolla 1898.

Alvar Aallon piirtämä nuorisoseurantalo, entinen suojeluskuntatalo valmistui 1919. Useaan otteeseen laajennettu ja uusittu rakennus vaurioitui tulipalossa 1983 ja palautettiin alkuperäiseen ulkoasuunsa.

Kunnallisen hallintokeskuskeskuksen rakennusryhmä, seurakuntatalo, kaupungintalo ja terveyskeskus, toteutettiin 1966-1970 yhtenäisen suunnitelman mukaan. Kirjasto rakennettiin vasta 1991 ja sen suunnittelusta vastasi Aallon toimisto.

Alajärven seurakunnan vaiheita - satavuotisjuhlajulkaisu. Alajärven seurakunta 1977.

Ville Lukkarinen, Niin sanottujen Engel-kirkkojen probleema. Suomen museo 1987. Suomen Muinaismuistoyhdistys 1988.

Ville Lukkarinen, Intendentinkonttorin kirkkoarkkitehtuuri. Carl Ludvig Engel 1778-1840. Näyttelyluettelo 1990.

Ville Lukkarinen, Kuorikoskien kirkot ja eurooppalainen rakennustaide. Kuorikosket, puukirkkojen mestarit. Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja KIJ 49, 1998.

Anri Lindén, Alvar Aalto, tuotanto Pohjanmaalla. Länsi-Suomen ympäristökeskus. Alueelliset ympäristöjulkaisut 96. Vaasa 1998.

Heikki Junnila, Alajärven historia. Erämaasta kaupungiksi. Alajärven kaupunki 1999.

Jarkko Sinisalo, Intendentti Engel ja puinen ristikirkko syksyllä 1824. Muistomerkki - puusta perinnöksi. Museovirasto 2000.

Helena Teräväinen, Lakiaa ja komiaa. Kohti kulttuuriympäristön uusia arvoja Etelä-Pohjanmaalla. Länsi-Suomen ympäristökeskus 2003.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kaupungintalo; kellotapuli; kirkko; muu hallintorakennus; muu kulttuurirakennus; sairaala, parantola;

Alajärven kirkko ja kirkonkylän julkisia rakennuksia. Hannu Vallas 2005
Alajärven kirkko ja kirkonkylän julkisia rakennuksia. Hannu Vallas 2005.