Korsnäs Pohjanmaa

Harrströmin kalasatama ja kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Harrströmin kalasatama ja kylä
Harrströmin kalasatama ja kylä kuvastavat hyvin Pohjanmaan rannikkokylän elinkeinohistoriaa.

Harrströmin kylän luonnonsatama sijaitsee kapean, etelään pistävän merenlahden molemmilla rannoilla. Satamassa on kymmeniä hyvin hoidettuja puisia vene- ja verkkovajoja rantalinjaa vapaasti mukaelevina rykelminä sekä muutamia vanhoja kalastajamökkejä.

Kylän maamerkkeinä ovat Kvarnbackenin mäenrinteeseen rakennetut kaksi tuulimyllyä, jotka ovat nykyisin museokäytössä. Myllyistä vanhempi on 1840-luvulta. Kylä on rakentunut vanhan rantatien varteen ja Harvung-joen ylittävä, kivipaasista rakennettu silta (Åbacka bro) on museosilta. Tiehallinnon valitsemat museosillat kuvastavat maan sillanrakennustaidon kehitysvaiheita.

Harrströmin kylässä on säilynyt pienimittakaavaisia pihapiirejä. Uutta elinkeinorakennetta edustavat turkistarharakennukset kylän ja kalasataman välisellä pellolla. Kylän rantaniityt ovat arvokkaita perinnemaisemia.

Historia
Harrströmin taloja olivat 1700-luvun puolivälissä Maars, Jut, Båsk, Lillbåsk, Ingels, Lassas, Bäck ja kyläkeskuksen ulkopuolella Helenelund. Isojako toteutettiin kylässä 1850-58.

Kolmiaukkoinen kivipalkkisilta, historialliselta nimeltään Åbacka bro, on rakennettu 1898. Tyypiltään se on ainoa Vaasan tiepiirissä. Nykyisin silta toimii kevyen liikenteen väylänä.

Lisätietoa
Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Alvar Enberg, Fisket. Korsnäs historia. Korsnäs kommun. 1981.

Saini Heikkuri-Alborzi, Kulttuurimaisema. Arvokkaat kulttuurimaisemakokonaisuudet Vaasan läänissä. Vaasan seutukaavaliitto 1993.

Riikka Holma, Pohjanmaan vanhat sillat. Vaasan tiepiiri ja Länsi-Suomen ympäristökeskus. 1999.

Pohjanmaan merellinen perintö. Pohjanmaan liitto. Vaasa 2001.

kohteeseen sisältyy:  kylä; piensatama; silta; talonpoikaistalo; talousrakennus; tie; tuulimylly;

Harrströmin kalasatama. Maria Kurtén 2007
Harrströmin kalasatama. Maria Kurtén 2007.
Harrströmin satama-aluetta venevajoineen. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Kaj Höglund Pohjanmaan museo Österbottens museum 2011.
Harrströmin kylää. Maria Kurtén 2007
Harrströmin kylää. Maria Kurtén 2007.