på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä
PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
Korsnäs Pohjanmaa
Moikipään kalasatama
Kuvaus
Moikipään (Molpe) kylän kalasatama on ollut Korsnäsin paras satamapaikka ja yksi laajimmista Pohjanlahden rannikon merenkulkuun ja kalastukseen liittyvistä satama-alueista.

Eri-ikäiset venevajat ja talaat ovat levittäytyneet Finnhamnsvikenin ja Finnhamnin rannoille pitkänä yhtenäisenä rivistönä. Niiden vierellä on verkonkuivatuskenttä, jossa on edelleen useita, osin melko huonokuntoisia verkkojen kuivaukseen käytettyjä puutelineitä. Ranta-alueella toimii kalanjalostustehdas.

Historia
Korsnäsin Moikipäässä oli keskiajalla ruotsalaisasutusta. Asutus tiivistyi Finnbyn luonnonsataman äärelle. Satamaranta oli alun perin saari, joka oli yhdistetty mantereeseen kivisillalla. Maannousun vuoksi saari yhdistyi mantereeseen. Kivisillan jäänteitä oli nähtävillä vielä 1930-luvulla.

Lisätietoa
Alvar Engberg, Molpe. Den österbottniska byn - en samling minnesbilder. Helsingfors 1943.

Alvar Engberg, Fisket. Korsnäs historia. Korsnäs kommun 1981.

Saini Heikkuri-Alborzi, Kulttuurimaisema. Arvokkaat kulttuurimaisemakokonaisuudet Vaasan läänissä. Vaasan seutukaavaliitto 1993.

Pohjanmaan merellinen perintö. Pohjanmaan liitto. Vaasa 2001.

kohteeseen sisältyy:  muu tuotantorakennus; pienasumus; piensatama; talousrakennus;