Vöyri Pohjanmaa

Klemetsin taloryhmä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Klemetsin taloryhmä
Kuvaus
Klemetsin taloryhmä on harvinainen esimerkki aikoinaan yleisestä pohjalaisesta nauhakylärakenteesta.

Svartkärrsbäckenin laaksoon on muodostunut kapea peltonauha, jossa kulkee vanha maantie. Tien pohjoispuolella on jyrkkä kallioinen harjanne, jonne Kärklaxin kylän talot ovat sijoittuneet.

Klemetsin rakennusten rivi on pääosin 1800-luvun puolivälistä. Kapearunkoiset, kaksikerroksiset ja punamullatut päärakennukset ovat tyypillisiä tuon ajan ruotsinkieliselle Pohjanmaalle. Klemetsgårdarna-päärakennukset on sijoitettu päädyt maantielle päin.

Historia
Klemetsin talot rakennettiin 1800-luvulla. Tilan lohkomisen seurauksena talot ryhmitettiin lähekkäin. Klemetsin talot olivat asuttuja 1970-luvulle saakka, ja kahdessa niistä alkoi museotoiminta 1989.

Bror Åkerblom, Vörå sockens historia 1. Vörå kommun 1962.

Kaarlo Viljanen, Bandbyn i Maxmo: Tottesund, Kyrkbyn, Kärklax. Delrapport 1: Inventeringskedet. Svenska Österbottens landskapsförbund 1979.

Teppo Korhonen, Kylät ja talot muuttuvat. Rakennusperintömme - kulttuuriympäristön lukukirja. Ympäristöministeriö ja Museovirasto. Edita 2001.

Maria Kurtén - Susanne Öst - Rose-Marie Back - Minna Torppa - Sari Tallgren, Pohjanmaan inventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-tietokanta 20.3.2008.

kohteeseen sisältyy:  kylä; museo; pihapiiri; talonpoikaistalo; tie;

Klemetsin taloryhmä. Maria Kurtén 2007