Uusikaarlepyy Pohjanmaa

Skrivarsin raittiasutus

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Skrivarsin raittiasutus
Kuvaus
Skrivarsin raittiasutus on Munsalan kirkon ja Veksalan kalasataman välisen tien varteen rakentunut kylä, jossa on hyvin edustettuna läntisen Suomen kyläasutukselle tyypillinen kyläyhteisön sosiaalinen hierarkia. Rakennuskanta koostuu paitsi kaksivooninkisista pohjalaistaloista myös maattoman väestön mökkiasutuksesta.

Munsalan kirkolta Veksalan (Vexala) kalasatamaan halki agraarimaiseman kulkevan kylätien varrella on puolen kilometrin matkalla Skrivarsin talonpoikaiskylän rakennuksia. Raitin pohjoispään tilojen puolitoistakerroksisissa taloissa on nähtävissä säätyläisrakentamisen vaikutteita. Pihapiireissä on suuria lehteviä puistopuita. Talonpoikaistalojen lähistöllä on metsäympäristössä mökkiasutusta pienine rakennuksineen.

Historia
Skrivarsin asutus sijoittuu keskiajalla hallinnollisesti Pedersören pitäjään kuuluneen Veksalan kylän alueelle. Veksalan suuressa kylässä oli 32 taloa jo 1566 ja se muodosti 1600-luvulla latokartanon, jonka haltijoita olivat mm. Jacob de la Gardie ja Claes Tott. Rannikkokylä sai elantonsa maanviljelyksen lisäksi kalastuksesta ja hylkeenpyynnistä. Isojako toimitettiin 1789-1791.

K.V. Åkerblom, Pedersöre storsockens historia I. Jakobstad 1950.

Bror Åkerblom, Munsala sockens historia. Vasa 1972.

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Saini Heikkuri-Alborzi ja Päivi Niemi, Arvokkaat kulttuurimaisemat Lapuanjokilaaksossa. Vaasan seutukaavaliitto 1994.

kohteeseen sisältyy:  kylä; pienasumus; pihapiiri; talonpoikaistalo;

Skrivarsin raittiasutusta. Tuija Mikkonen 2007