Kurikka Etelä-Pohjanmaa

Sarvijoen Riskun talo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Sarvijoen Riskun talo
Kuvaus
Riskun talo Sarvijoen kylässä on edustava esimerkki eteläpohjalaisesta umpipihaisesta talonpoikaistalosta.

Sarvijoen nauhamainen kyläasutus peltoineen on keskittynyt pienen Sarvijoen ja sitä seuraavan maantien varrelle. Riskun talo sijaitsee kylän eteläosassa. Riskun talon piha on suljettu kaikilta sivuiltaan rakennuksilla; 1873 rakennettu päärakennus on pihan takalaidalla ja pihaan kuljetaan porttilutin kautta.

Historia
Laihian emäpitäjän takamaihin ja eräalueisiin kuulunut myöhemmän Jurvan pitäjän seutu asutettiin pääosin vasta uuden ajan alkupuolella. Huonojen liikenneyhteyksien takana, metsä- ja suovaltaisella alueella virtaavan Sarvijoen varrelle perustettu Sarvijoen kylä sai ensimmäiset asukkaat 1600-luvun alkupuolella. Kylän elinkeinona oli maatalouden lisäksi 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun vaihteessa perustetut saha, mylly ja meijeri.

Armas Luukko, Laihian historia 2, Laihia 1975.

Pihapiiri. Rakennusperinne ja sen vaaliminen Pohjanmaalla, Pohjanmaan taidetoimikunta 2000.

Marianne Koskimies-Envall; Jurvan seurakunnan vaiheita; Jurvan seurakunta; Fram, Vaasa 2002.

Helena Teräväinen, Lakiaa ja komiaa, Kohti kulttuuriympäristön uusia arvoja Etelä-Pohjanmaalla, Länsi-Suomen ympäristökeskus 2003.

Tiina Lehtisaari - Sari Tallgren - Eija-Liisa Kangas, Pohjanmaan inventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-tietokanta 20.3.2008.

kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;

Riskun talon sisäänkäynti. Tuija Mikkonen 2006