Kokkola Keski-Pohjanmaa

Klapurin taloryhmä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Klapurin taloryhmä
Kuvaus
Peltokorven kylään kuuluva Klapurin hyvin säilynyt tilakokonaisuus on erinomainen esimerkki Keski-Pohjanmaan maatilojen ja rakennuskannan perinteisestä sijoittumisesta ja rakentamistavasta.

Kälviän kirkonkylän lounaispuolisen viljelysaukean laidalla sijaitseva Klapurin taloryhmä koostuu kolmesta hirsirakentaisesta ja peiterimalaudoitetusta asuinrakennuksesta, navetta- ja tallirakennuksista, riihistä sekä muista vanhoista talousrakennuksista. Alunperin asuinrakennuksia on ollut neljä, mutta yksi niistä on purettu. Asuinrakennukset ovat luultavasti 1800-luvun alkupuoliskolta.

Klapurin taloryhmän rakennuskanta on ryhmittynyt mäelle kylätien kulkiessa pihapiirien läpi. Rakennusten keskinäinen hierarkinen sijoittaminen mies- ja karjapihaan sekä koko pihapiirin sijoittuminen metsän rajaan viestii vuosisataisesta traditiosta. Tie erottaa luontevasti maatilojen toiminnot mies- ja karjapihaan. Kolmen miespihan rakennukset ovat tien länsipuolella ja talousrakennusten rypäs tien itäpuolella.

Historia
Klapurin talo kuului 1608 Korpilahden kylästä erotettuun Peltokorven kylään, jonka yhdeksän taloa olivat ilmeisesti suomenkielisiä. Kälviän pitäjään kuulunut Klapurin talo jaettiin 1654 Matti Sipinpojan ja Lauri Olavinpojan kesken. Taloa isännöi 1680-luvun puolivälissä pastori Henrik Kelwin, joka oli pitäjän ensimmäisen kappalaisen poika. 1700-luvulla talo autioitui.

1800-luvulla Klapurista jakaantuivat Vanhala ja Syrilä. Tätä ennen kaikki asuinrakennukset kuuluivat Klapuriin. Tilalla toimi oma meijeri, ja tuulimylly seisoi läheisellä Myllypelto-nimisellä mäellä.

Lisätietoa
Harri Turunen (toim.), Kälviän ja Ullavan kirja. Kälviä kunta ja seurakunta. JYY:n kotiseutusarja n:o 31. Jyväskylä 1993.

Kälviän Peltokorven rakennusten inventointi. Kälviän kunta, Pohjanmaan museo. 2000.

Keski-Pohjanmaan arvokkaat maisema- ja kulttuurialueet. Keski-Pohjanmaan liitto, Sigma Konsultit Oy 2001.

Annika Harjula, Kälviän kulttuurimaisemainventointi, Peltokorven kulttuurimaisemakohteita, Klapurin taloryhmä. Kälviän kunnan www-sivut: http://ww.kalvia.fi/kultt/index.htm (20.11.2007).

kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo; tie;