Kuhmoinen Pirkanmaa

Kuhmoisten kirkonmäki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kuhmoisten kirkonmäki
Kuvaus
Kuhmoisten kirkonmäki puukirkkoineen ja -tapuleineen muodostaa kylän maisemallisen kohokohdan ja yhdessä kylätien varrella olevien muiden kirkollisten rakennusten kanssa edustavan kirkkomiljöön. Kuhmoisten kirkko on Suomen 1700-luvun jälkipuoliskon merkittävimpiin kirkonrakentajiin kuuluvan Matti Åkerblomin tuotantoa.

Kirkko on pohjamuodoltaan sisäviisteinen ristikirkko. Suhteikkaan kirkkorakennuksen ulkoseinissä on empiretyylinen ulkovuoraus korostettuine kulmapilastereineen. Paanukaton keskeltä kohoaa korkea paanupeitteinen viirintanko. Kirkkosalia leimaa 1930-luvulla tehty uudistus.

Lounaissuomalaista tapulityyppiä edustavan 1700-luvun loppupuolen kellotapulin huipussa ollut tyypillinen sipulikupoli on myöhemmin korvattu kahdeksankulmaisella kartiolla. Tapulissa on samanlainen empiretyyppinen vuoraus kuin kirkossa.

Kirkonmäkeä vastapäätä, tien toisella puolella, on seurakunnan vanha hautausmaa. Kirkkotarhaan johtava leveärunkoinen porttihuone, ns. paarihuone, on rakennettu 1875. Kirkonmaisemaan kuuluu myös hirsinen 1860-1873 rakennettu lainamakasiini. Kylätien rinteellä on myös 1950-luvun kanttorila. Kirkon alapuolelle on valmistunut seurakuntakoti 1997.

Historia
Kuhmoinen mainitaan Padasjoen emäseurakunnan kappelina jo 1540. Oma kirkkoherrakunta Kuhmoinen oli 1639-1741. Sen jälkeen Kuhmoinen oli Padasjoen kappelina aina vuoteen 1860, jolloin se itsenäistyi omaksi kirkkoherrakunnaksi.

Kirkko rakennettiin 1784-1785 Matti Åkerblomin johdolla ja erillinen, Matti Åkergrenin rakentama kellotapuli seuraavana vuonna. Kirkon ulkovuoraus on vuodelta 1828. Sisäseinien puuvuoraus tehtiin 1887 arkkitehti Alfred Cavénin suunnitteleman korjauksen yhteydessä. Koko sisätila uusittiin 1932 arkkitehti Kauno S. Kallion suunnitelmien mukaan.

Seppo Suvanto, Kuhmoisten historia. Lahti 1965.

Kuhmoisten rakennuskulttuuri-inventointi. Keski-Suomen museo, 1990.

Sirkka-Liisa Ranta, Kirkonkylä Päijänteen kainalossa. Kuhmoisten keskustaajaman muutos 1900-luvulla. Kansatieteellinen arkisto 44, 1999.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko; kylä; lainamakasiini;

Kuhmoisten kirkko. Marja-Terttu Knapas 1986