Tammisaaren ulkosaariston kalastajatilat

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Tammisaaren ulkosaariston kalastajatilat
Kuvaus
Tammisaaren ulkosaariston Alglon ja Espingskärin saarten rakennettu ympäristö edustaa hyvin säilynyttä, tyypillistä ulkosaariston kalastajatila-asutusta.

Alglon ja Espingskärin saarten asutus sijoittuu suojaisiin poukamiin saarten etelärannalle. Alglon saarella on kaksi asuinrakennusta ja Espingskärissä neljä. Saarten vanhin rakennuskanta koostuu hirsirunkoisista asuinrakennuksista sekä aitoista, venevajoista, kellareista, navetoista ja laitureista. Rakennukset ovat satulakattoisia, punamullattuja ja niissä on valkoiset nurkkalaudat.

Espingskärissä rakennukset muodostavat kylämäisen, kapealle rantakaistalle pitkänomiasesti ryhmittyneen, asultaan ja rytmiltään tasapainoisen kokonaisuuden. Olennainen osa maisemaa ovat laiturit, kivirivit ja venevajat.

Alglo on Tammisaaren saariston eteläisen väylän varrella, Espingskäristä länteen. Vanhin säilynyt rakennus lienee 1800-luvun puolesta välistä. Pelto- ja niittytilkut sijaitsevat talojen lähiympäristössä kalliopaljastumien välissä.

Historia
Tammisaaren pitäjän Alglon ja Espingskärin asukkaat mainitaan jo 1500-luvun kirjallisissa lähteissä. Espingskärin kylässä oli 1500-luvun lopussa viisi taloa. Saarten asukkaat ovat olleet kalastajia, laivureita ja luotseja. Alglon yksinäistila jaettiin 1901 Östergårdin ja Västergårdin tilaksi, jotka yhdistettiin 1923. Espingskärin yksinäistila jaettiin 1913 Östergårdin ja Västergårdin tiloiksi.

kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;