Luhanka Keski-Suomi

Tammijärven pohjukan asutus

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Tammijärven pohjukan asutus
Kuvaus
Tammijärven pohjukan asutus kuvastaa keskisuomalaista maanviljelysperinnettä ja agraariyhteisön sosiaalista rakennetta.

Asutus on muodostunut Tammijärven lounaisrannan ja Luhanka-Joutsa -maantien väliin. Maantien varrella sijaitsee Mäentalon tilakeskus, Mäentalon palkollisten mäkitupalaisalue Peltola sekä Tammisuoja-niminen seurojentalo. Mäentalon pihapiiriin kuuluvat pääosin 1800-luvulla rakennetut päärakennus, luonnonkivinavetta, karjakeittiö ja luhtiaitta. Mäentaloa ympäröivät pellot ja Tammijärven Ruunalahteen ulottuvat perinteiset laidun- ja hakamaat. Peltolan 16 rakennuksen ryhmä on saanut alkunsa 1700-luvulla. Mäkitupalaisalue on nykyisin museo.

Mäentalon hakamaa on hoidettua perinnemaisemaa. Alue sisältyy suurempaan Tammijärven maakunnallisesti merkittävään kulttuurimaisemaan.

Historia
Tammijärven kylän Mäentalon länsipuolella olevalle mäenharjanteelle rakennetut hirsituvat pienine talousrakennuksineen olivat Mäentalon mäkitupalaisten ja muonamiesten rakentamia ja asuttamia. Alkuperäisillä paikoillaan sijaitsevat mäkituvat ja niihin liittyvät ulkorakennukset on kunnostettu ja mäkitupalaisten elämää esittelevä museo avattiin 1962.

Tammijärven nuorisoseurantalo, Tammisuoja, rakennettiin 1924 ja sitä laajennettiin 1930-luvulla. Nuorisoseuran lisäksi käyttäjinä olivat maamieseura ja suojeluskunta.

Lisätietoa
Osmo Vuoristo, Peltolan mäkitupalaismuseo. Luhangan kirja. Toim. Keijo K. Kulha. JKKY:n kotiseutusarja N:o 3. Pieksämäki 1965.

Liisa Horppila-Jämsä ja Martti Salminen, Keski-Suomen maakunnallisesti arvokkaat kulttuurimaisema-alueet. Jyväskylä 1996.

kohteeseen sisältyy:  kylä; museo; pienasumus; seurantalo; talonpoikaistalo;