Tervola Lappi

Koivun rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Koivun rautatieasema
Kuvaus
Koivun rautatieasema on hyvin säilynyt Kemin ja Rovaniemen välisellä rataosuuden asemakokonaisuus, jonka rakennuskantaan kuuluu myös vesitorni ja pumppuasema. Radan rakentamisvaiheesta 1908 oleva asema-alue on säästynyt toisen maailmansodan loppuvaiheen tuhoilta.

Koivu sijaitsee Kemin ja Rovaniemen puolivälissä ja junat ovat pysähtyneet siellä höyryveturikautena puiden- ja vedenottoa varten. Koivun asema on ollut maankuulu ravintolastaan, joka toimi 1910-luvun lopulta vuoteen 1959.

Historia
Rataosuus Kemin pohjoispuolella sijaitsevalta Laurilan asemalta Rovaniemelle valmistui 1909. Arkkitehti Thure Hellströmin suunnittelema jugendtyylinen rautatieasema piharakennuksiin on radan rakentamisajalta.

Lisätietoa
Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920- Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Sirkka Valanto, Rautateiden arkkitehtuuri. Asemarakennuksia 1857.1941. Suomen rakennustaiteen museo 1984.

Tellervo Aaltonen, Koivun asemaravintola vv. 1927-1959 asemapäällikkö Pauli Vierimaan aikana. Kyriiri Oy 1990.

Koivun rautatieasema. Johanna Forsius 2008
Koivun rautatieasema. Johanna Forsius 2008.