på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Loviisa Uusimaa
Horslökin kylä
Kuvaus
Horslökin kylä Pernajan läntisessä saaristossa on yksi Suomenlahden rannikon ja saariston parhaiten 1900-luvun alkupuolen yleisilmeen säilyttäneistä kylistä.

Sarvisalon suuren saaren eteläkärjessä sijaitseva Horslökin asutus
on luonteeltaan tiivistä ja pienimittakaavaista. Asutus on rakentunut kyläteiden varsille merenrantaan laskevaan etelärinteeseen ja etelänpuoleisen rannan suuntaisesti. Kyläsatamassa on säilynyt ryhmä ranta-aittoja.

Kylän nykyinen rakennuskanta koostuu pääasiassa 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta peräisin olevista maatilojen talouskeskuksista, mäkituvista ja huviloista. Rakennuskanta on pienimittakaavaista ja yleisväritykseltään punamullattua valkoisine detaljeineen. Pihapiirejä rajaavat kivi- tai lauta-aidat. Kylän itäosassa on meren rannalla klassistishenkinen kaksikerroksinen 1920-luvulla rakennettu kansakoulu, joka on toiminut myöhemmin mm. leirikeskuksena.
 
Historia
Horslökin kylän pysyvä asutus syntyi jo keskiajan kuluessa. Horslök oli 1500-luvulla Härkäpään ulkokylä, mutta erosi omaksi kyläkseen 1600-luvulla. Kylän kaikki tilat olivat itsenäisiä talonpoikaistaloja. 1560-luvulla Horslökin kylässä oli viisi taloa. Asutus sijoittui vielä 1700-luvun lopulla Marvikenin ja nykyisen pienvenesataman pohjoispuolelle. Marvikenin maatumisen jälkeen asutuksen painopiste siirtyi kylän eteläosaan.
 
Lisätietoa
Kulttuurimaisemainventointi 1989. Itä-Uudenmaan seutukaavaliitto 1990, julkaisu 11. Porvoo 1990.

Selja Flink 1997. Pernajan eteläosien rakennusinventointi 1996. Pernajan kunta.

Olle Sirén, Pernajan pitäjän historia keskiajalta 2000-luvulle. Pernajan kunta 2003.

Itä-Uudenmaan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys (RAKU). Itä-Uudenmaan liitto, Itä-Uudenmaan maakuntamuseo, Museovirasto. Itä-Uudenmaan liitto julkaisu 90, 2007.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  kulttuurimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Horslökin kylä
 
© Museovirasto 2009