Loviisa Uusimaa

Horslökin kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Horslökin kylä
Kuvaus
Horslökin kylä Pernajan läntisessä saaristossa on yksi Suomenlahden rannikon ja saariston parhaiten 1900-luvun alkupuolen yleisilmeen säilyttäneistä kylistä.

Sarvisalon suuren saaren eteläkärjessä sijaitseva Horslökin asutus
on luonteeltaan tiivistä ja pienimittakaavaista. Asutus on rakentunut kyläteiden varsille merenrantaan laskevaan etelärinteeseen ja etelänpuoleisen rannan suuntaisesti. Kyläsatamassa on säilynyt ryhmä ranta-aittoja.

Kylän nykyinen rakennuskanta koostuu pääasiassa 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta peräisin olevista maatilojen talouskeskuksista, mäkituvista ja huviloista. Rakennuskanta on pienimittakaavaista ja yleisväritykseltään punamullattua valkoisine detaljeineen. Pihapiirejä rajaavat kivi- tai lauta-aidat. Kylän itäosassa on meren rannalla klassistishenkinen kaksikerroksinen 1920-luvulla rakennettu kansakoulu, joka on toiminut myöhemmin mm. leirikeskuksena.

Historia
Horslökin kylän pysyvä asutus syntyi jo keskiajan kuluessa. Horslök oli 1500-luvulla Härkäpään ulkokylä, mutta erosi omaksi kyläkseen 1600-luvulla. Kylän kaikki tilat olivat itsenäisiä talonpoikaistaloja. 1560-luvulla Horslökin kylässä oli viisi taloa. Asutus sijoittui vielä 1700-luvun lopulla Marvikenin ja nykyisen pienvenesataman pohjoispuolelle. Marvikenin maatumisen jälkeen asutuksen painopiste siirtyi kylän eteläosaan.

Kulttuurimaisemainventointi 1989. Itä-Uudenmaan seutukaavaliitto 1990, julkaisu 11. Porvoo 1990.

Selja Flink 1997. Pernajan eteläosien rakennusinventointi 1996. Pernajan kunta.