Maalahti Pohjanmaa

Maalahden kirkko ja pappila

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Maalahden kirkko ja pappila
Kuvaus
Maalahden kirkko ja siihen yhdyskäytävällä liitetty tapuli on kauniisti säilynyt esimerkki empiren pienimittakaavaisesta kirkkorakentamisesta Pohjanmaan rannikkoseudulla.

Maalahden pohjamuodoltaan tasavartisessa ristikirkossa on vaakavuoraus, pilasterein jäsennöidyt seinäpinnat ja ristikeskuksessa lanterniini. Kaksikerroksinen katkaistuun obeliskiin päättyvä kellotapuli on yhdistetty eteläiseen ristivarteen matalalla yhdyskäytävällä. Valoisan kirkkosalin katteena on laakeat tynnyriholvit.

Kirkkoa vastapäätä sijaitseva vuodelta 1830 peräisin oleva pitäjäntupa on toiminut myös kouluna, kunnanvaltuuston istuntosalina ja kotiseututalona.

Björkaksen kirkkoherranpappilan puolitoistakerroksinen uusrenessanssityylinen päärakennus sijaitsee ikivanhalla paikalla kirkon pohjoispuolella, Maalahdenjoen toisella rannalla. Paikalla on myös Maalahden aikaisempien kirkkojen muistomerkki. Pappilan puistomaisessa puutarhassa on lukuisia vanhoja tammia, lehmuksia, vaahteroita, lehtikuusia ja omenapuita. Puutarhan vieressä on vanha myllyrakennus.

Maalahden kirkko ja pappila sijaitsevat Övermalaxin - Åminnen valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella.

Historia
Mustasaaren emäseurakuntaan kuulunut Maalahti erotettiin itsenäiseksi seurakunnaksi 1607. Sen kaksi vanhinta kirkkoa sijaitsi joen vastarannalla.

Maalahden kirkko rakennettiin intendentti C. Bassin laatiman suunnitelman mukaan 1828-1829 rakennusmestari Henrik Kuorikosken johdolla. Kellotapuli pystytettiin intendentti C.L. Engelin piirustuksen mukaan 1832. Kirkossa tehtiin 1950-luvulla perusteellinen korjaus, jossa mm. penkit uusittiin.

Vuonna 1868 valmistuneen pappilan päärakennuksen suunnitteli Vaasan rakennuksistaan tunnettu arkkitehti C.A. Setterberg. Pappilassa tehtiin perusteellinen korjaus 1979-1980.

Lisätietoa
Lars Pettersson, Kyrkor och klockstaplar i svenska Österbotten. Svenska Österbottens historia V. Vasa 1985.

Matti Salomäki, Vaasan läänin vanhat pappilat 1700-luvulta 1920-luvulle. Vaasan lääninhallituksen julkaisusarja 1994:11.

kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko; pappila;

Maalahden kirkko. Pekka Kärki 1993