Huutoniemen kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Huutoniemen kirkko
Kuvaus
Huutoniemen kirkko on 1960-luvun kirkko-työkeskusajattelun ja betoniarkkitehtuurin pienimittakaavainen, arkkitehtoniselta muotokieleltään korkeatasoinen esimerkki. Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelema kirkko kuuluu myös kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan.

Kirkko ja työkeskus ovat neliömäisen Kuninkaantielle viettävän pihan ympärillä. Ulkoarkkitehtuuria leimaavat suljetut, puhtaaksi valetut betoniseinät, sisäpihan monumentaalinen porras ja sisäpihalle avautuvat suuret ikkunat. Rakennuksen muotoa on luonnehdittu nousevaksi spiraaliksi, joka huipentuu kirkkosalin laivankeulana kohoavaan kärkeen.

Kirkkosalin sisäseinät on verhoiltu ruskeanharmaalla leca-tiilellä, lattiat syvänpunaisilla tiililaatoilla. Alttaripöydän levy ja kastemalja ovat keltaiselle vivahtavaa sisilialaista marmoria, niiden jalustat ja saarnatuoli betonia, penkit hapolla käsiteltyä romanialaista tammea. Askeettiseen materiaalikoostumukseen antaa valoa vain korkealla sijaitseva ikkuna. Seurakuntasali on yhdistettävissä kirkkosaliin mustalla paljeovella. Kerhohuoneet ovat pihaa kiertävässä kaksikerroksisessa osassa. Asunnot ovat erillisessä rivitalossa Voimakadun varrella.

Historia
Vaasan kaupungin itäpuolella sijaitsevan Huutoniemen esikaupungin kirkon ja seurakuntasalin rakentaminen oli ajankohtaista 1940-luvun alusta lähtien. Kirkon suunnittelemisesta järjestettiin kutsukilpailu arkkitehtien Keijo Petäjä, Aarno Ruusuvuori ja Alexis Lindqvist kesken 1960. Ohjelmassa oli seurakuntatilojen ja 300 hengen kirkon sijoittaminen Kuninkaantien varrella sijaitsevalle tontille.

Kilpailun voitti Ruusuvuoren ehdotus, jota pidettiin kokonaisotteeltaan hallittuna ja luontoon hyvin sovitettuna. Rakennustyö aloitettiin 1962 ja kirkko vihittiin käyttöön keväällä 1964.

Huutoniemen kirkossa näkyy kaksi 1960-luvun kirkkorakentamiselle ominaista ilmiötä. Kirkkorakentamisella haluttiin osoittaa kirkon yhteiskunnallista suuntautumista rakentamalla esikaupunkeihin pelkkien kirkkojen tai seurakuntakeskusten sijaan seurakunnan ”työkeskuksia”. Niiden tilaohjelmaan kuului kirkkosalin lisäksi arkipäivän toiminnallisia kerho- ja liikuntatiloja. Samoihin aikoihin rakennettiin ensimmäiset kirkot puhtaaksi valetusta betonista.

Huutoniemen kirkossa tehtiin arkkitehti Marja Kyyhkysen suunnittelema korjaus 2001.

Aarno Ruusuvuori, Huutoniemen kirkko. Arkkitehti 1964/9.

Aimo Vuorinen, Vasa kyrkor och församlingar. Vasa 1969.

Lars Pettersson, Kyrkor och klockstaplar i svenska Österbotten. Österbottens historia V. Vasa 1985.

Vilhelm Helander, Simo Rista, Suomalainen rakennustaide. 1989.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Aalvar Aalto akatemia, docomomo Suomi-Finland, Rakennustaiteen museo 2002.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.

kohteeseen sisältyy:  kirkko;

Huutoniemen kirkko. Martti Jokinen 2001