på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kuopio Pohjois-Savo
Väinölänniemen kaupunkipuisto
Kuvaus
Kuopion ruutukaava-alueen kaakkoiskulmasta Kallaveteen työntyä Väinölänniemi on Suomen vanhimpia kaupunkipuistoja.

Väinölänniemi on ollut ja on edelleen monipuolinen kaupunkilaisten vapaa-ajan viettopaikka, jossa puiston lisäksi alkuaan on ollut kylpylä, uimalaitos ja kesäravintola, teatterihuone, kisakenttä ja soittolava. Väinölänniemen rakentaminen puistoksi on aloitettu 1860-luvulla, jolloin alueen ensimmäinen asemakaava- ja puistosuunnitelma hyväksyttiin. Niemekkeiden nenissä nykyisin olevat kunnostetut pienet paviljongit on rakennettu 1800-luvun lopulla matkailijayhdistyksen toimesta.

Väinölänniemi on säilyttänyt varsin hyvin luonteensa siellä tapahtuneista muutoksista huolimatta. Puiston keskiosassa on mutkitteleva käytäväverkko 1860-luvulta ja niemeä kiertää 1900 täyttömaalle tehty rantatie. Niemen läpi kulkee liikenne sen jatkeena olevalle Rönön saarelle.

Puiston vanhoista rakennuksista teatterihuone on palanut. Kylpylä on purettu ja siirretty toiseen käyttöön. Vanhoille paikoille rakennetut uimalan rakennukset ovat 1990-luvulta. Niemellä on sata vuotta vanha kesäravintola, ja tenniskenttä on ollut 90 vuotta vanhalla paikallaan. Urheilukenttä porttirakennuksineen on vanhan kansankentän paikalla.
 
Historia
Väinölänniemi, vanhemmalta nimeltään Pappilanniemi tai Kinnulanniemi, oli Kuopion kaupungin aidan ulkopuolella oleva alue, jossa sijaitsi pappila, muutama torppa sekä hautausmaa ja kaupunkilaisten viljelyspalstoja. Maat liitettiin kaupunkiin 1858, mistä niemen käyttö kaupunkilaisten virkistysalueena sai alkunsa.

Keskeisen puistoalueen käytävineen, nurmikenttineen ja puineen suunnitteli 1860-luvulla V.A. Drewniok. Puistosuunnitelmaa täydensi 1886 kuopiolainen puutarhuri Mårten Gabriel Stenius. Puiston lisäksi niemeen rakennettiin 1800- ja 1900-luvulla kylpylä, uimalaitos, kesäravintola, teatterihuone, kisakenttä ja soittolava.

Väinölänniemen kentällä kilpailivat 1900-luvun alkupuolella mm. Hannes Kolehmainen ja Paavo Nurmi. Heikki Konttinen veisti 1952 Kolehmaista esittävän patsaan puistoon. Rantatiellä ajettiin tt-ajoja 1960- ja 1970-luvulla.
 
Lisätietoa
Väinölänniemi. Käyttösuunnitelman selostus 14.12.1987. Kuopion kaupunki. Kaavoitusosasto 1987.

Kuopion rakennusperinnön ja kulttuuriympäristöjen hoito-ohjelma. Kuopio 1995.

Kuopion viheralueet. Kaupunkimme puistoja. Kuopion kaupunki, puistotoimi 1999.

Kuopion seudun kulttuuriympäristö seutukunnan vahvuudeksi. Kulttuuriympäristöselvitys Kuopion seudun maakuntakaavaa varten. Pohjois-Savon liitto 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  puisto; urheilurakennus;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Paviljonki.

Uimaranta

Näkymä paviljongista.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Väinölänniemen kaupunkipuisto
 
© Museovirasto 2009