Kaarina Naantali Turku

Bryggmanin huvilat

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Bryggmanin huvilat
Kuvaus
Arkkitehti Erik Bryggmanin huvilat Turussa, Kaarinassa ja Naantalissa muodostavat kokonaisuuden, joka erinomaisesti kuvaa paitsi Erik Bryggmanin arkkitehtuurin, myös yleisemminkin suomalaisen modernin arkkitehtuurin tyylillistä muutosta klassismista funktionalismiin. Huvilat Turussa ja Kaarinassa kuuluvat myös kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään valikoimaan suomalaisen modernismin merkkiteoksia 1920-luvun lopulta 1970-luvulle.

Turussa 1920-luvun lopulla toimineet arkkitehdit Alvar Aalto ja Erik Bryggman ovat vaikuttaneet merkittävästi funktionalismin läpimurtoon Suomessa. Huvila-arkkitehtuuri muodostaa Erik Bryggmanin laaja-alaisessa tuotannossa tärkeän, alan kansainvälisissä julkaisuissakin esitellyn osan. Villa Solinista on muodostunut tyylillisen kehityksen vedenjakaja 1920-luvun lopulla: klassisen arkkitehtuurin rinnalla näkyvät jo funktionalismin vaikutteet, jotka kirkastuvat 1930-luvun huviloissa.

Turun ympäristön saarilla olevat Bryggmanin 1920-1940 -luvulla suunnittelemat huvilat ovat Hirvensalossa Villa Ekman ja Villa Solinin vierasmaja, Ruissalossa Villa Warén sekä Kakskerran saarella sijaitsevat Villa Erstan ja Villa Staffans, Katariinanlaakson Villa Solin sekä Kaarinassa Kuusiston saarella oleva Villa Nuuttila. Huvilarakennukset on sijoitettu maaston muotoja erinomaisesti hyväksikäyttäen. Villa Haartman asuinrakennukseen liittyvine puutarhoineen sijaitsee Naantalissa.

Historia
Arkkitehti Erik Bryggmanin Turun ympäristöön suunnittelemat huvilat rakennettiin yksityiskodeiksi ja kesähuviloiksi 1920-1940-lukujen aikana. Ekmanin funktionalistinen huvila rantasaunoineen valmistui 1933, Villa Solin ja Villa Solinin vierasmaja 1929, paviljonkimainen Villa Erstan 1929, Villa Warén 1933, Kaarinassa sijaitseva Villa Nuuttila 1949 ja nykyisin seurakuntien leirikeskuksena toimiva omakotitalo Villa Staffans 1946. Naantaliin Axel ja Hedvig Haartmanille piirretty taiteilijakoti valmistui 1926.

Riitta Nikula (toim.), Erik Bryggman 1891-1955: arkkitehti. Helsinki 1991.

Casa Haartman - Hedvigs minne. Rakennushistoriaselvitys. Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto talli oy, 14.6.2020.

kohteeseen sisältyy:  huvila; huvila;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki; kulttuurimaisema; merialue;