Kemiönsaari Varsinais-Suomi

Sjölaxin kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Sjölaxin kartano
Kuvaus
Sjölaxin kartano rakennuksineen, puistoineen ja peltoineen muodostaa merellisessä maisemassa 1800-luvun kartanokulttuuria ja -rakentamista kuvastavan kokonaisuuden. Kartanon paikan ohittavan merireitin historialliseen merkitykseen viittaavat lukuisat pronssi- ja rautakautiset hautaröykkiöt kartanon ympäristössä.

Sjölaxin säterikartanon talouskeskus sijaitsee Kemiön saaren itärannalla muinaisen merenlahden, nykyisen peltolaakson pohjoisrinteellä. Sjölaxin rakennuskantaan kuuluu 1800-luvun alussa rakennetun kaksikerroksinen, puisen päärakennuksen lisäksi empiretyylinen talli ja uusgoottilainen viljamakasiini. Kartanon päärakennusta ympäröivä puisto "Vilan" on myös 1800-luvun alusta.

Historia
Sjölax on 1500-luvulta peräisin oleva säterikartano. Kartanossa oli keskiajalla kivinen asuinrakennus, josta säilyi 1900-luvulle vain tynnyriholvattu kellariosa. Sjölaxin kartanon nykyisen päärakennuksen kaksikerroksinen keskiosa valmistui 1812. Matalammat yksikerroksiset siipiosat lisättiin 1860-luvulla.

Krister Jägerskiöld, Sjölax. Herrgårdar i Finland II. Helsingfors 1928.

Suomen kartanot ja suurtilat II, Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander, Helsinki 1941.

Gabriel Nikander, Kimitöbygdens historia I, II. 1942, 1944.

Kari Suistoranta ja Henrik Asplund, Kemiön suurpitäjän historia 1. Sagalundin museon kuntayhtymä 1997.

kohteeseen sisältyy:  kartano; muinaisjäännös; puisto; talousrakennus;

Sjölaxin kartano. Minna Pesu 2007