Rauma Satakunta

Santakarin pooki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Santakarin pooki
Kuvaus
Santakarin pooki kuvastaa havainnollisesti tunnusmajakan roolia Rauman historiallisen kaupunkiväylän ensimmäisenä ja tärkeimpänä merimerkkinä.

Tunnusmajakan lähiympäristö on säilynyt rakentamattomana ja avoimena. Santakarin 1857 valmistunut tunnusmajakka sijaitsee Rauman satamaan lounaasta johtavan väylän uloimmassa pisteessä. Niemi-Santakari on noin 500 metriä pitkä lähinnä matalaa heinikkoa kasvava kallioluoto. Sen länsipuolella on rannaton meri ja itäpuolelta alkaa Rauman edustan saaristo. Keskellä saarta sijaitseva tunnusmajakka on luodon ainoa rakennus.

Majakkarakennus on yhä alueen keskeisin maamerkki ja sen historiallinen funktio on selkeä. Kahdeksankulmainen, kivisokkelille perustettu 18,6 metriä korkea puutorni on mielenkiintoinen esimerkki 1800-luvun merimerkkiarkkitehtuurista.

Historia
Rauman porvarit rakennuttivat 1839 Niemi-Santakarin luodolle hirsimökkiä muistuttavan tunnusmajakan. Krimin sodan alettua merimerkki purettiin 1854. Sodan päätyttyä luotsi- ja majakkalaitos rakennutti samalle paikalle uuden tunnusmajakan, jonka suunnitteli lääninarkkitehti G.Th. Chiewitz. 1879 pooki aiottiin muuttaa valomajakaksi, mutta hanke jäi toteuttamatta. Santakarin luota alkanut väylä mataloitui 1900-luvun kuluessa siinä määrin, että suuremmat laivat eivät enää voineet käyttää sitä. Väylä kuitenkin kunnostettiin 1970-luvulla Rauman syväväyläksi. Vuonna 1996 merenkulkulaitos luovutti merimerkkinä tarpeettomaksi käyneen pookin Rauman kaupungille. Korjauksen lähtökohtana on ollut rakennuksen ulkoasu 1880-luvulla.

Seppo Laurell, Valo merellä-Ljuset till havs. Suomen majakat 1753-1906. Finlands fyrar. John Nurmisen Säätiö. John Nurminens Stiftelse. Porvoo 2009.

kohteeseen sisältyy:  majakka;