på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kuhmoinen Keski-Suomi
Kuhmoisten sahan lahti
Kuvaus
Ennen toista maailmansotaa, jälleenrakennuskaudella ja sen jälkeen muotoutunut Kuhmoisten sahan rakennuskanta koneistuksineen on merkittävä pala teollisuushistoriaamme. Monet suursahat ovat tuhoutuneet tulipaloissa, joten Kuhmoisten säilynyt saha on tärkeä sahateollisuuden muistomerkki. Jälleenrakennuskaudelta olevaan saharakennukseen liittyvän voima-aseman laitteisto on teollisuushistoriallisesti arvokas. Sahan lisäksi alueella toimi satama, telakka ja konepaja.

Kirkonkylän lahdelle, Päijänteen rantaan on 1912-1985 muotoutunut teollisuusympäristö, joka on säilynyt suhteellisen yhtenäisenä ja ehjänä alueen käytön muuttumisesta ja uudistumisesta huolimatta. Maamerkkinä kohoava lautarakenteinen saha on valmistunut 1949 tulipalossa tuhoutuneen vanhan sahan paikalle. Kuivaamo ja höyläämö ovat 1950- ja 1969-lukujen vaihteesta.

Sahan asuinrakennuksista on jäljellä Ahtela, John Malmbergin suunnittelema klassistinen asuin- ja konttorirakennus on 1920-luvun lopulta, 1930-luvulla on rakennettu konttoripäällikön talo ja 1940-luvulla metsäkonttori.

Sahan lopetettua toimintansa on osa rakennuksista 1990-luvulla purettu, osa otettu uuteen käyttöön. Saha korkeine piippuineen on säilyttänyt hallitsevan asemansa kirkonkylän lahden ympäristössä.
 
Historia
Korppilan tilan omistaja Kaarle Hirvansalo rakennutti yksikehäisen höyrysahan tilansa maille 1912. Vaikka saha pysyi omistajanvaihdosten jälkeenkin pienenä, vilkastuttivat sen yhteydessä toimineet satama, telakka ja konepaja paikan teollista ilmettä. Saha muutettiin 1925 osakeyhtiöksi ja se on siitä lähtien toiminut nimellä Kuhmoisten Saha Oy. Voimanlähteenä oli höyrykone 1980 saakka. Sahan toiminta loppui 1980-luvun puolimaissa.
 
Lisätietoa
Sirkka-Liisa Ranta, Sahan lahti Kuhmoisten kirkonkylässä. Helsingin yliopiston kansatieteen laitoksen tutkimuksia 13. Helsinki 1987.

Lauri Putkonen, Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat teollisuusympäristöt. 1988.

Kuhmoisten rakennusinventointi. Keski-Suomen museo 1989.

Timo Kantonen, Satakunta sahaa Suomessa. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 18. Helsinki 1996.

Sirkka-Liisa Ranta, Kirkonkylä Päijänteen kainalossa. Kuhmoisten keskustaajaman muutos 1900-luvulla. Kansatieteellinen arkisto 44, 1999.

Jussi Jäppinen (toim.), Viestejä maisemassa. Keskisuomalainen kulttuuriympäristö. Jyväskylä 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  saha;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Kuhmoisten sahan lahti.

Kuhmoisten saha sisäkuva.

Kuhmoinen konttori ja johtajan asuntoa.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Kuhmoisten sahan lahti
 
© Museovirasto 2009