Mikkeli Etelä-Savo

Suomenkylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Suomenkylä
Kuvaus
Suomenkylä on Suur-Saimaan seudun maanviljelyskylä, jonka 24 vanhan talonpoikaistilan rakennuskanta muodostaa selkeitä ryhmiä peltoaukealle.

Suomenkylää ympäröivä avoin viljelymaisema on muodostunut laakealle moreenimäelle. Kylän rakennuskanta on pääosin hyvin säilynyttä ja entisöityä. Kylän yhtenäisiä pihapiirejä muodostavat rakennukset ovat etupäässä 1900-luvun alusta. Vanha maantie kulkee kylän halki ja maatilojen talouskeskukset kuten Naakka, Sikanen, Mäkelä, Kujala ja Ala-Kirsi ovat kiinni tielinjassa. Kylän alueella on vanhoja lehtipuita. Kylän keskeltä avautuu vaikuttava näkymä Kuolimo-järvelle, ja kumpuilevassa maastossa olevat kylän viljelykset leskeutuvat kohti järveä.

Suomenkylä on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue.

Historia
Suomenkylä on Suomenniemen osana kuulunut Venäjään Turun rauhan jälkeen 1743 ja se liitettiin osaksi Suomen suuriruhtinaskuntaa 1812. Vanhimmat tilat ovat olleet nykyisten sukujen hallussa 1700-luvulta. Isojako toimitettiin kylässä 1844, jolloin kylässä oli 21 kantatilaa.

Etelä-Karjalan rakennuskulttuuri. Etelä-Karjalan seutukaavaliiton julkaisu 4 1987.

Arvokkaat maisema-alueet. Ympäristöministeriö. Mietintö 66/1992.