på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Hausjärvi Kanta-Häme
Lavinnon kylä
Kuvaus
Lavinto on tiivis rivikylä, jonka rakenne ja rakennuskanta ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin nykypäivään saakka.

Vanhan Hämeentien varrella sijaitsevan Lavinnon neljän kantatilan, Yli-Lemolan, Huttalan, Ali-Lemolan ja Yli-Mattilan talot sijaitsevat tiiviinä ryhmänä metsäisen mäen reunassa kylänraitin varrella. Kyläkeskuksen pohjoispuolella avautuu viljelymaisema.

Talojen pihat, joita rajaavat talousrakennusten rivit, avautuvat raitille. Ylimmäksi loivaan rinteeseen sijoitetut päärakennukset on rakennettu tien suuntaisesti piha-alueen takalaidalle. Aitta- ja vajarakennusrivien kanssa ne muodostavat raitille avautuvat, kolmelta reunalta suljetut pihapiirit. Suurin osa karjasuojista on sijoitettu raitin laitaan tai sen toiselle puolelle. Ajalleen ominaista rakentamistapaa edustava, perinteisen asunsa hyvin säilyttänyt rakennuskanta on peräisin pääasiassa 1800-luvulta.
 
Historia
Lavinnon kylä lienee asutettu 1300-luvun kuluessa. Keskiajan lopulla Lavinnon kylässä oli neljä taloa, Ollila, Miekkala, Lemola ja Huttala. Kylä oli Hausjärven varakkaimpia.

Ollilan talo toimi nimismiestalona ja kestikievarina. Ollilasta lohkaistiin 1624 Mattila. Isonjaon yhteydessä kylään muodostettiin 1784 kolme uudistaloa; Syrjä, Lepomäki ja Sydänmäki. Lepomäki oli alkujaan ollut Miekkalan talon torppa.

Kylä on monien Hausjärven vanhimpien kylien tapaan syntynyt Vanhan Hämeentien varteen. Tie muodosti aikanaan yhteyden Hämeenlinnan kautta pohjoiseen Ylä-Satakuntaan ja etelään Suomenlahden rannikolle. Kyläkeskuksen koillispuolelle rakentui 1800- ja 1900-luvun aikana itsellisasutuksen alue.
 
Lisätietoa
Oiva Keskitalo, Hausjärven historia. Hausjärven kunta ja seurakunta 1964.

Lasse Toivola ja Jukka Laitila, Hausjärveläistä rakennusperinnettä vuosisatojen takaa. Hausjärvi-seura. Riihimäki 1996.

Rakennettu Häme. Maakunnallisesti arvokas rakennusperintö. Hämeen liitto 2003.

Nina Könönen, Hausjärven rakennetun kulttuuriympäristön selvitys. Kuntien ympäristöselvitys, KUKUSE. Hartola, Hausjärvi, Heinola, Orimattila, Sysmä. Hämeen ympäristökeskuksen moniste 95/2005.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Lavinnon neljän kantatilan, Yli-Lemolan, Huttalan, Ali-Lemolan ja Yli-Mattilan talot sijaitsevat tiiviinä ryhmänä metsäisen mäen reunassa kylänraitin varrella.

Lavinnon kylän pihapiirejä.

Lavinnon kyläraittia.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Lavinnon kylä
 
© Museovirasto 2009