på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Ylöjärvi Pirkanmaa
Aurejärven kirkko
Kuvaus
Aurejärven kirkko kellotapuleineen ja porttirakennuksineen on esimerkki vanhan puukirkkoarkkitehtuurin muotoainesten soveltamisesta uudisrakennukseen.

1920-luvulla tehdyn kirkon ulkohahmo ja kirkkosalin sisäseinien tukipilariarkut sidehirsineen viittaavat 1600-luvun tukipilarikirkkoon. Kirkkosalin kolmiapilaholvaus sekä kirkkotarhan pukkitapuli ovat puolestaan saaneet vaikutteita ruotsalaisten kirkkojen vanhaan rakennusperintöön tukeutuvasta 1920-luvun historismista.

Kirkko on suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko. Seinät ovat matalat ja päistään aumattu paanukatto jyrkkälappeinen. Runkohuoneen pohjoisseinän itäpäässä oleva matala sakaristo ja sisäänkäyntien pienet eteishuoneet toistavat vesikaton muotoa. Sisätilaa rytmittävät tukipilarimaiset hirsiarkut sidehirsineen ja katon apilanlehtiholvaus. Kaikki rakennusosat ovineen ja ikkunoineen on toteutettu pelkistetyn detaljoidusti, samoin saarnastuoli ja sisämaalaus. Koristeaiheet, ornamentit ja raamatunlauseet, keskittyvät poikittaisiin sidehirsiin. Alttaritaulun aiheena on Jeesus siunaamassa lapsia.

Kirkko on myös rakennusteknisesti mielenkiintoinen. Sen seinäkonstruktio perustuu insinööri Väinö Rankan patenttirakenteeseen.

Kellotapuli kirkon vieressä on alaosastaan avoin pukkitapuli, jonka korkea nelilappeinen huippu kellotasoineen on paanutettu. Kokonaisuuteen kuuluva kirkkotarhan aidan jykevä kivestä muurattu porttirakennus on myös paanukattoinen.
 
Historia
Kurun seurakunnan myönnettyä 1920 varoja kirkon ja hautausmaan perustamiseen ja virallisen apulaisen palkkaamiseen Aurejärvelle tilattiin kirkon piirustukset arkkitehti Oiva Kalliolta Helsingistä. Kirkko rakennettiin 1924 vaatimattomaksi rukoushuoneeksi kaukana emäkirkosta olevalle seurakunnan alueelle. Rakennustyö alkoi keväällä 1922 ja kirkko vihittiin käyttöön 1924.
 
Lisätietoa
Arkitekten 4/1924.

Pekka Leskelä, Arkkitehti Oiva Kallio 1884-1964. Teknillinen korkeakoulu. Arkkitehtiosaston tutkimuksia 15/1998.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kulttuurimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Aurejärven kirkon alttari.

Aurejärven kirkko.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Aurejärven kirkko
 
© Museovirasto 2009