på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Sonkajärvi Pohjois-Savo
Sukevan vankila
Kuvaus
Sukeva on yksi 1910-luvulla perustetuista maatalousvankiloista, jotka sijoitettiin kauas keskuspaikoista, koska tarkoituksena oli vankityövoimalla raivata ja kuivata soita viljelysmaaksi.

Sukevan keskuslaitos selliosastoineen, hallintorakennuksineen, maatilakeskuksineen ja talousrakennuksineen sijaitsee selkeästi omana ryhmänään, ja henkilökunnan asuinalueet kuten Takaharju, Etuharju, Iskola ja Kortekangas muodostavat itsenäisiä rakennettuja sarekkeita metsäisessä maastossa. Alueen suunnittelusta pidettiin 1920-luvulla arkkitehtikilpailu, mutta asemakaava ja rakennukset suunniteltiin vankeinhoitolaitoksen oman arkkitehdin U. Sjöholmin toimesta.
 
Historia
Vankien käyttö maataloustyössä oli uusi ilmiö 1900-luvun alun vankeinhoitoalan kehityksessä. Maatalous- ja suovankiloina toimineista vankisiirtoloista tuli tehokas keino sopeutua kasvaneeseen vankimäärään. Tarkoituksena oli myös kuivata soita viljelymaaksi ja asutustoimintaan.

Laajojen suoalueiden Sukeva perustettiin 1914 Helsingin kuritushuoneen alaiseksi vankilasiirtolaksi. Tällä kruununpuiston alueella oli maata yli 3000 hehtaaria, josta vuosien saatossa raivattiin viljelykseen pääasiassa miestyövoimaa käyttäen runsaat 1000 hehtaaria. Vankisiirtolasta tuli 1919 hallinnollisesti itsenäinen varavankila, josta ajan kulessa kehittyi omavarainen maatalousvankila. Vankilan tiilitehdas ja saha perustettiin 1920-luvulla.

Alkuaikoina vankila toimi laajalla alueella erilaisissa puurakennuksissa. Tiilirakenteinen Iskolan vankilaosasto maatilarakennuksineen valmistui 1925 ja Kalliomäen keskusosasto 1936. Varavankilasta tuli keskusvankila 1939. Yhteiskunnallisten ja taloudellisten muutosten seurauksena maataloustoimintaa supistettiin 1960-luvulla ja talousrakennuksia on myöhemmin saneerattu teollisuus-, vankilan koulutus- ja kuntoutustoimintaan.
 
Lisätietoa
Antti S. Tavo, Sukevan keskusvankilan vaiheista. Vankeinhoito 1941.

Tauno Miikkulainen, 50-vuotias Sukevan keskusvankila. Vankeinhoito 1964.

Aro Jari, Sukevan keskusvankilan historiikki, Sonkajärvi 1989.
 
kohteeseen sisältyy:  muu teollisuusrakennus; talousrakennus; työväen asuintalo; vankila;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Sukevan vankila-alue ja siihen liittyvä maatalousmaisema latoineen.

Sukevan vankila-alue ja ympäröivää peltoa.

Sukevan vankilaa.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Sukevan vankila
 
© Museovirasto 2009