på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Mänttä-Vilppula Pirkanmaa
Kotiniemen kasvatuslaitos
Kuvaus
Kotiniemen kasvatuslaitos on laitoslajinsa rakennusperintönä varhainen, arkkitehtuuriltaan ja ympäristönä korkeatasoinen näyte valtion järjestämän lasten suojelukasvatuksen rakennetuista puitteista nk. huoltovaltion aikakaudella.

Kotiniemen kasvatuslaitos sijaitsee asutuksesta syrjässä Ajosjärven pohjoisrannan Kotiniemellä. Laitoksen 1900-luvun alkuvuosina noussut rakennuskanta asuntoloista maatalousrakennuksiin on arkkitehtonisesti yhtenäinen. Rakennukset on ryhmitelty väljästi puistomaiseen ympäristöön. Ne ovat tiilirakenteisia lukuun ottamatta puista johtajan huvilaa. Laitoksen keskusaukion ympärillä on hallintorakennus, keittola, koulurakennus sekä asuntolarakennuksia. Neljän asuntolarakennuksen rivistön takana pilkottaa järvimaisema. Näyttävää kokonaisuutta elävöittävät osaltaan monen rakennuksen ulkoarkkitehtuuriin sovitetut jännittävät tai peräti hauskat yksityiskohdat, kuten talli-ja navettarakennuksen hevos- ja lehmäaiheiset tiilireliefit tai pajan työkaluaiheet. Laitos on pysynyt alkuperäistä lähinnä vastaavassa käytössä ja sen historiallinen rakennuskanta ympäristöineen on huolella hoidettuna säilynyt hyvin.
 
Historia
Valtion kasvatuslaitoksia alettiin perustaa sen jälkeen, kun ensi kerran vuoden 1889 rikoslaissa oli säädetty 7-14 -vuotiaiden poikien ja tyttöjen määräämisestä tuollaisiin laitoksiin. Maan ensimmäinen poikien kasvatuslaitos (Koivulan laitos Tuusulassa, nyk. Keravan vankila) aloitti 1891. Kun tilat osoittautuivat nopeasti riittämättömäksi, ryhdyttiin vuosisadanvaihteen tienoilla valmistelemaan uuden poikien kasvatuslaitoksen perustamista "Kylmälän tilalla Ajostaipaleen kylässä Ruoveden pitäjää".

Vilppulan Kotiniemen kasvatuslaitos pojille suunniteltiin ja myös toteutettiin yhtenä rakennusvaiheena 1902-1907. Suunnittelija, rakennushallinnon arkkitehti Hugo Lindberg, oli perehtynyt kasvatuslaitoksiin eri Pohjoismaissa. Kasvatuslaitos, sittemmin koulukoti, lakkautettiin 1988 ja laitos tuli vankeinhoitolaitoksen käyttöön varavankilaksi, Vilppulan vankila -nimiseksi avolaitokseksi.
 
Lisätietoa
Yleisten rakennusten ylihallituksen vuosikertomukset 1904-1907.

Mauri Mönkkönen, Vilppulan ja Pohjaslahden historia 1866–1918. Vanhan Ruoveden historia III:4. Vilppulan kunta ja srk-yhtymä 1988.

Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990. Tampere 1990.

Jarkko Sinisalo, Vankeinhoidon rakennukset, Rakennusperintömme. Kulttuuriympäristön lukukirja. Ympäristöministeriö, Museovirasto, Rakennustieto Oy 2001.

Louise Siilasvuo, Kotiniemen kasvatuslaitos/koulukoti 1905-1988 (Mänttä 2005)
 
kohteeseen sisältyy:  huoltola; vankila;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Kotiniemen kasvatuslaitos, Talola.

Kotiniemen kasvatuslaitos, navetta.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Kotiniemen kasvatuslaitos
 
© Museovirasto 2009