på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Pälkäne Pirkanmaa
Raiskion torppa
Kuvaus
Luopioisten syrjäisen torppaseudun Raiskio on aikanaan yleisen torppa-asutuksen tyypillinen, mutta harvinaistunut edustaja.

Raiskion torppa sijaitsee Ämmätsäjärven pohjoispohjukassa mäenrinteessä. Runsaiden kivikautisten löytöjen perusteella alue on ollut suotuisaa asuinaluetta jo esihistoriallisena aikana.

Raiskion torpan pihapiiri koostuu harmaista, vuoraamattomista, pääasiassa pärekattoisista hirsirakennuksista. Taloryhmä muodostaa asuinpihan ja talouspihan, joihin kuuluvat päärakennus, pakari, joka on entinen savutupa, vanha savutupa, savusauna, keittokota, vinttikaivo, talli, navetta, neljä aittaa, halkovaja ja kolme latoa sekä riihi. Piha on jaettu aitaamalla. Raiskion aitat on siirretty paikalliseen kotiseutumuseoon ja alkuperäiselle paikalle on pystytetty niiden kopiot. Raiskion päärakennus muodostuu kahdesta eri-ikäisestä rakennuksesta: vanhempi osa, entinen savupirtti, on mahdollisesti 1600-luvulta, uudempi osa 1700-luvulta. Välissä on porstua ja peräkamari.
 
Historia
Raiskion torpan maat raivattiin tiettömän taipaleen taakse Ämmätsäjärven ranta-alueelle 1500-luvun lopulla. Raiskion torppa itsenäistyi 1919 Kantolan kartanosta ja Raiskiossa asuttiin 1960-luvun lopulle asti. Torpasta kuljettiin alun perin pääasiassa vesiteitse, ja maantieyhteytenä toimi 1950-luvulle saakka yli kilometrin mittainen kivinen polku.
 
Lisätietoa
Viljo Nissilä, Pälkäneen historia, Pälkäneen kunta 1972.

Hannu Vuorensola, Pälkäneen historia 2. Pälkäneen kunta 1988.

Alfred Kolehmainen, Veijo A. Laine, Suomalainen talonpoikaistalo. Keuruu 1998.

Tuire Savolainen, Länsisuomalainen torppa kulttuuriympäristönä, Raiskion torpan inventointi, päärakennuksen dokumentointi ja restaurointiselvitys. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, restauroinnin koulutusohjelma, opinnäytetyö 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Raiskion torppa.

Raiskion torppa
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Raiskion torppa
 
© Museovirasto 2009