på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Orivesi Pirkanmaa
Onnistaipaleen kylä
Kuvaus
Onnistaipaleen kylä on tiiviisti raitin varteen rakentunut ryhmäkylä, jota ympäröi laaja ja pinnanmuodoltaan vaihteleva, pieniin vesistöihin rajoittuva viljelymaisema. Kylässä on säilynyt runsaasti 1800-luvun loppupuolen vaurasta talonpoikaisrakentamista.

Onnistaipaleen kantatalojen pitkät, yksikerroksiset, kaksikuistiset päärakennukset ovat säilyneet 1900-luvun alkupuolen asussa. Pihapiireissä on hirsirakenteisia navettoja ja useita erityyppisiä aittoja. Hörtsänä on ollut Oriveden huomattavimpia tiloja. Ylä-Hörtsänän entisen rusthollin arboretum eksoottisine puulajistoineen on perustettu 1909. Erillään ryhmäkylästä sijaitsevat Ala-Hörtsänän talouskeskus Myllyjärveen pistävällä niemellä ja Pulkkilan kantatila kyläkeskuksen kaakkoispuolella. Kylässä on 1920-luvun klassismia edustava koulu.
 
Historia
Onnistaipaleen kylä sai todennäköisesti pysyvän asutuksen keskiajan lopulla. Onnistaipaleen nimi mainittiin ensimmäistä kertaa asiakirjalähteissä jo 1508, jolloin kylällä tiedetään olleen kuusi suurta taloa. Niistä Isotalo-Hörtsänä oli vuosisadan lopulla suurin ja vaurain.

Onnistaipaleella toimi myös kestikievari 1730-1770. Kylän poikki kulkeva tie oli pääreitti Kangasalta pohjoiseen Ruovedelle. Onnistaipale oli Oriveden suurimpia kyliä 1800-luvun lopulla.
 
Lisätietoa
Hannu Sinisalo, Orivesi. Maalaispitäjästä kehittyväksi kaupungiksi. 1990.

Eija Teivas, Kumpuja ja kivinavettoja: Oriveden kulttuuriympäristöohjelma. Oriveden kaupunki 2003.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Onnistaipaleen ryhmäkylää ympäröi laaja peltomaisema.

Onnistaipaleen kylän pääraitti.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Onnistaipaleen kylä
 
© Museovirasto 2009