Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Merikarvia Satakunta

Kaddin kalastusmajat

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kaddin kalastusmajat
Kuvaus
Kaddin kalastusmajat ovat ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohtia, jotka kuvastavat rannikkoseutujen harvinaiseksi käynyttä elinkeinomuotoa.

Merikarvian merialueen Ouran saariryhmän pienillä eteläisillä Kaddin saarilla on säilynyt kahdeksan kalamajaa rantahuoneineen, laitureineen, siltoineen, verkkopuineen ja savustusuuneineen.

Iso ja Pikku Kaddin kalamajat ovat toimineet ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohtina, jollaisia on Pohjanlahden rannikolla mm. Lohtajan Ohtakari, Kalajoen Kallankarit tai Perämeren Krunnit.

Vanhimmat kalamajat ovat 1800-luvulta. Ne ovat huoneen ja tuvan käsittäviä hirsirunkoisia rakennuksia, jotka on perustettu nurkkakivien varaan, vuorattu pystylaudoin, peiterimoin ja tasalaudoin. Harjakattoiset rakennukset ovat alunperin olleet tuohi- ja lautakattoisia.
 
Historia
Kaddin kalastustukikohta syntyi avomerikalastuksen tukikohdaksi. Se on ollut käytössä jo ainakin 1800-luvun ensimmäisinä vuosina.
 
Lisätietoa
Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperinne. Satakunnan seutukaavaliitto. Sarja A:177. 1990.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperintö. Satakuntaliitto. Painamaton inventointi 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  kausiasunto;
ympäristön nykyluonne:  merialue;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009