Sastamala Pirkanmaa

Lähteenmäen torppa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lähteenmäen torppa
Kuvaus
Lähteenmäen torppa on aikanaan yleisen torppa-asutuksen tyypillinen edustaja. Umpipihainen kokonaisuus on hyvin säilynyt.

Vakkalan kylään kuuluva torppa sijaitsee metsän reunassa Raudun kylän peltoaukean takana. Rakennusryhmä muodostuu miespihan päärakennuksesta ja luhdista sekä karjapihan eläinsuojista. Miespihaa ja karjapihaa on aikaisemmin erottanut riukuaita. Päärakennus on paritupatyyppiä. Pihaa reunustavat vanha luhti, sikala, navetta- ja tallirakennus Läpiajettava tallirakennus toimii porttina pihaan. Pihapiirin ulkopuolella sijaitsevat aitta, ratashuone, liiteri, sauna sekä paja. Rakennukset ovat vuoraamattomia.

Historia
Osa Kiikoisista, erityisesti Kiikoisten läntiset osat asutettiin enimmäkseen Kiikan eli Äetsän suunnasta. Lähteenmäki oli Kiikan pitäjän Vakkalan kylän Hiturin perintötalon torppa.

Torppa itsenäistyi torpparilain mukaisesti 1921. Tilalla asuttiin aina 1990-luvulle saakka.

Lisätietoa
Lauri Putkonen, Kulttuurihistorialliset kohteet Satakunnassa. Täydennysselvitys 1978. Satakunnan seutukaavaliitto. Julkaisu A:120. 1979.

kohteeseen sisältyy:  pienasumus; pihapiiri;

Lähteenmäen torppa. Elias Härö 1970