Laihia Pohjanmaa

Laihian kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Laihian kirkko
Kuvaus
Laihian kirkko on mielenkiintoinen esimerkki Yli-intendentinvirastossa suunnitellusta 1700- ja 1800-luvun taitteen kirkkotyypistä ja 1900-luvun alun kansallisromanttisesta restauroinnista.

Laihian kirkko on pohjakaavaltaan pitkäsakarainen tasavartinen ristikirkko, jonka läntiseen ristivarteen liittyy korkea torni kelloja varten. Loiva vesikatto on aumattu ristivarsien päistä.

Kirkkosalia jäsennöivät valkoiseksi maalatut, uritetut pilasterit. Pyöreäkorinen saarnastuoli kuuluu alkuperäiseen sisustukseen. Hirsiseinien piilutus ja tynnyriholvin listoitusten kasetoima lautaverhous on 1900-luvun alun korjauksesta, samoin penkit. Alttaritaulun, jonka aiheena on Lasaruksen herättäminen kuolleista, on tehdyt Lennart Segerstråle 1956. Pohjoisen ristivarren päässä olevassa huonetilassa kirkkomuseo, jonne on sijoitettu mm. kirkon alkuperäinen alttaritaulu, joka on vaasalaisen Emanuel Almin työ vuodelta 1807.

Kirkkotarhassa olevan viime sotien monumentaalisen sankaripatsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Kalervo Kallio. Se on sijoitettu Matti Björklundin (myöh. Visanti) vuoden 1918 sodan muistomerkin "Iäisyyden portin" edustalle. Raivaajapatsas on Veikko Leppäsen tuotantoa 1956.

Historia
Laihian kappelikirkko vihittiin 1508. Itsenäinen seurakunta muodostettiin 1576 Isonkyrön ja Mustasaaren emäseurakunnista erotetuista alueista. Seurakunnan toinen 1642 valmistunut kirkko purettiin 1809, kun nykyinen kirkko oli valmistunut 1805. Puretun kirkon hirsistä rakennettiin Ylipotin luhtiaitta Potilan kylään.

Yli-intendentinvirastossa laaditut piirustukset hyväksyttiin 1797 ja kirkon rakennutti vaasalainen raatimies Herman Höckert 1803-1805. Kirkossa tehtiin suuri korjaus- ja muutostyö 1913 Vaasan lääninarkkitehtina toimineen A.W. Stenforsin laatiman suunnitelman mukaan. Torni sai korkean lyhdynmuotoisen katon. Kuorin takana sijainnut sakaristo-osa purettiin ja uusi sakaristo erotettiin väliseinällä itäisen ristivarren päästä. Kirkkosalin muutkin poikkisakarat katkaistiin väliseinillä. Sisätilaan tehtiin myös muita muutoksia.

Sankarivainajiemme muisto. Pirkka Saivo (toim.). Helsinki 1955.

Armas Luukko, Laihian historia 2, Asutuksen alusta isonvihan loppuun. Laihian historiatoimikunnan julkaisuja 3. Laihian historiatoimikunta 1975.

Marja Terttu Knapas, Laihian kirkon taidehistoriallinen asema. Muistomerkki. Puusta perinnöksi. Museovirasto 2000.

Kaisa Ikola, Puoli vuosituhatta Laihian seurakunnassa: kappeliseurakunta 1508-1576: itsenäinen seurakunta 1576-2000. Laihian seurakunta 2004.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko;

Laihian kirkko. Maria Kurtén 2007