på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Vehmaa Varsinais-Suomi
Nuhjalan kartano
Kuvaus
Nuhjalan kartano kuuluu Mynälahden suureen kartanokeskittymään ja on erinomainen esimerkki pienehkön 1700-luvun kartanon rakentamistavasta ja kulttuuriympäristöstä. Arkkitehtuurihistoriallisesti merkittävän kartanon päärakennuksen on suunnitellut Turun kaupungin muurarimestari C.F. Schröder.

Vehmassalmen suulla sijaitsevan Nuhjalan kartanoalue koostuu 1764 rakennetusta päärakennuksesta, siihen liittyvästä sivuiltaan rakennetusta pihapiiristä, merenpuoleisen julkisivun puolella olevasta vanhasta puutarhasta ja ympäröivästä agraarimaisemasta peltoineen, teineen ja työväen asuinrakennuksineen.

Tiilestä muurattu mansardikattoinen ja yksikerroksinen päärakennus on rakennettu rinteeseen niin, että sokkeliosa kellareineen muodostaa puutarhan puolella kokonaisen kerroksen. Rakennus on yksi Turun kaupungin muurarimestari C.F. Schröderin suunnittelemista rokokookartanoista, joiden arkkitehtoniset esikuvat, varsinkin huonejako on saatu Carl Wijnbladin mallikirjoista. Kartanon sisätiloissa on runsaasti rokokookauden kiinteää sisustusta 1930-luvulla tehdyistä muutoksista huolimatta.
 
Historia
Nuhjala kuului keskiajalla Turun tuomiokirkolle. 1500-luvulla kartano oli aatelisomistuksessa oleva rälssisäteri. Kartano sijaitsi Turusta Tukholmaan johtaneen vanha talvitien läheisyydessä.
 
Lisätietoa
Emanuel Indrenius, Nuhjala. Herrgårdar i Finland II. Helsingfors 1929.

Eino Jutikkala – Gabriel Nikander, Suomen kartanot ja suurtilat II. 1941.

Väinö Perälä, Vehmaan historia. 1951.

Eljas Orrman, Bebyggelsen i Pargas, S:t Mårtens och Vemo socknar i Egentliga Finland under senmedeltiden och 1500-talet. Historiallisia Tutkimuksia 131, 1986.

C.J. Gardberg, Suomalaisia kartanoita. Otava 1989.
 
kohteeseen sisältyy:  kartano; pihapiiri; puisto;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Nuhjalan kartanon talouskeskus.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Nuhjalan kartano
 
© Museovirasto 2009