på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä
PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
Kouvola Kymenlaakso
Kaipiaisten rautatieasema
Kuvaus
Pietarin radan Kaipiaisten asema on maamme rataverkostossa poikkeuksellinen ns. saariasema, jossa rata kulkee asemarakennuksen molemmin puolin. Asemarakennus on ollut poikkeuksellisen suuri; 1870 valmistuneesta asemarakennuksesta on puolet purettu ja siirretty Uttiin.

Aikanaan laajan asema-alueen rakennuskantaan kuuluvat edelleen ravintolan työntekijöiden asuinkasarmi, sen talousrakennus, kaksoisvahtitupa vuodelta 1888 ja aseman itäpuolella sijaitseva asemapäällikön talon pihapiiri vuodelta 1881. Muutoksista huolimatta asema-alue on mielenkiintoinen ja siellä on rakennustyyppejä, joita ei ole muualla säilynyt.

Asema-alueen yhtenäinen ilme on rikkoutunut alikulun ja linkkimaston rakentamisen jälkeen.

Historia
Riihimäki-Pietari -radan Kaipiaisten asema valmistui 1868-1870. Asemarakennus tehtiin poikkeuksellisen kookkaaksi, sillä junat pysähtyivät Kaipiaisten asemalla tasatakseen Pietarin ja Helsingin aikaeron. Asemarakennuksen ravintolasalissa saatettiin odotusaikana nauttia ravintolan palveluista. Asemarakennus jaettiin kahtia 1920-luvulla ja toinen puoli siirrettiin Uttiin siellä palaneen tilalle. Myös veturitalli, molemmat pitkät veturiliiterit ja asuinkasarmi on purettu.

Lisätietoa
Kirsti Hellgren, Sippolan historia. 1957.

Kymenlaakson rakennuskulttuuri. Kymenlaakson seutukaavaliiton julkaisu A 26 1992.

Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920. Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Sopimus valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta (YM, päätös 9.12.1998 diarionro 2/562/96).

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus;
ympäristön nykyluonne:  taajama;