Lempäälä Pirkanmaa

Sääksjärven rautatiepysäkki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Sääksjärven rautatiepysäkki
Kuvaus
Sääksjärven rautatiepysäkki Lempäälässä on harvinaisen V luokan pysäkkityypin edustaja 1910-luvun alusta.

Rakennuksen pohjoispuolelle odotushuoneeksi rakennettu matalampi kylkiäinen valmistui 1928. Makasiinirakennus valmistui 1941.

Pysäkin käytön päättymisen jälkeen ratapiha on muuttunut maansiirtotöiden ja ratojen purkamisen seurauksena. Tavaramakasiinin edessä on säilynyt pieni osa asemalaiturin kivimuuria. Varsinainen käytössä oleva ratalinja on siirtynyt lännemmäksi.

Historia
Hämeenlinna-Turku-Tampere -radasta tehtiin päätös valtiopäivillä 1872. Valmis rata vihittiin käyttöön 1876. Sääksjärven pysäkki perustettiin 1916 ja korotettiin toiminnan lisääntyessä asemaksi 1930-luvulla. Toimiston, akkuhuoneen, relehuoneen ja eteisen käsittänyt jugendhenkinen pysäkkirakennus sai 1920-luvulla päätyynsä pienen klassistisen odotussalin.

Aseman tavaraliikenne oli vilkasta; puutavaraa vedettiin talvisin aseman lanssille. Sääksjärvi pysyi sotien aikana vilkkaana asemapaikkana, kun 1930-luvulla perustetusta Vuoresvuoren asevarikosta kuljetettiin ammuksia samoin kuin raaka-ainelasteja. Puutavarasta oli suuri osa polttopuiksi tarkoitettuja halkoja. Sotien jälkeen aseman merkitys tavarankuljetuksessa väheni. Tampereelle suuntautuvan työmatkaliikenteen kannalta pysäkillä oli suuri merkitys ennen yksityisautoilun yleistymistä. Henkilöliikenne päättyi Sääksjärven pysäkillä 1980-luvulla.

Ritva Mäkelä (toim.), Sääksjärvi - portti Lempäälään. Sääksjärvi kirja 2001.

Eija Teivas, Teiden varsilla ja vesireiteillä: Lempäälän kulttuuriympäristöohjelma. Lempäälän kunta 2006.

Sääksjärven pysäkki. Jari Heiskanen 2007
Sääksjärven pysäkki. Jari Heiskanen 2007.