Liperi Pohjois-Karjala

Viinijärven rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Viinijärven rautatieasema
Kuvaus
Viinijärven rautatieasemalla on monipuolinen ja yhtenäinen rakennuskanta, josta suurin osa on aseman perustamisajalta vuosilta 1926-1927.

Asemarakennuksen lisäksi Viinijärven rautatieaseman kokonaisuuteen kuuluu kaksoisvahtitupa, tavaramakasiini, vesitorni sekä asuinrakennuksia talousrakennuksineen. Viinijärven risteysaseman kautta on kuljetettu Outokummun kaivosalueen malmi Joensuuhun.

Historia
Eduskunta päätti 1926 normaaliraiteisen radan rakentamisesta Joensuusta Outokummun kuparikaivokselle Kuusjärvelle. Rata kulki Liperin kunnan halki ja sinne rakennettiin neljä asemapaikkaa, joista Viinijärvi oli toinen varsinainen asema. Rata valmistui 1928 ja sitä jatkettiin Varkauden suuntaan juuri ennen sotia 1939, mutta avattiin liikenteelle vasta syksyllä 1940.

Viljam Piiroinen (toim.), Liperi eilen ja tänään. Joensuu 1966.

Viinijärven rautatieasema. Hannu Vallas 1997