Rovaniemi Lappi

Hirvaan rautatiepysäkki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hirvaan rautatiepysäkki
Kuvaus
Rovaniemen radan Hirvaan rautatiepysäkki on yksi harvoja sodan tuhoilta säilyneitä Lapin rautatiealueita.

Entisen pysäkin rakennuskantaan kuuluu pysäkkirakennuksen lisäksi asuintalo talousrakennuksineen. Rakennusryhmä on metsäisellä rataosuudella lähellä Kemijoen rannassa sijaitsevaa Hirvaan metsäoppilaitosta, mistä johtaa pysäkille koivukuja.

Historia
Kemi-Rovaniemi -rautatien rakentamissuunnitelma hyväksyttiin 1906 ja rata valmistui 1909. Rovaniemen rataosuudella oli 1910 viisi asemaa ja kolme seisakelaituria eli pysäkkiä, joista yksi on Hirvas.

Vähän ennen radan rakentamista, vuonna 1905, Hirvaalle perustettiin metsänvartijakoulu. Koulun oppilaat hankkivat metsähallituksen myöntämän määrärahan turvin puutavaraa rautatien tarpeisiin. Koulu rakennutti pysäkille johtavan 500 metrin pituisen tien ja istutti koivukujan 1913. Koivukuja uusittiin 1970-luvulla.

Matti Enbuske-Susanna Runtti-Turo Manninen, Jokivarsien kasvatit ja junantuomat. Rovaniemen historia vuoteen 1990. Jyväskylä 1997.

Juhani Lassila, Lapin metsäopetus 100 vuotta (1905-2005). Väitöskirja Joensuun yliopisto. Rovaniemen ammattikorkeakoulu 2006.

Hirvaan rautatiepysäkki. Johanna Forsius 2008
Hirvaan rautatiepysäkki. Johanna Forsius 2008.