Kokkola Keski-Pohjanmaa

Riipan rautatiepysäkki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Riipan rautatiepysäkki
Kuvaus
Riipassa sijaitseva rautatiepysäkki on ulkoasultaan hyvin säilynyt, ja Seinäjoki-Oulu –rataosuudella harvinainen esimerkki kaikkein pienimmistä rautatieasemista. Tyyppipiirustusten mukainen pysäkkirakennus on vuorattu vaakalaudoituksella ja sen molemmissa päissä on poikkipäädyt.

Pysäkin henkilöliikenne on lakannut. Pysäkin asuinrakennus talousrakennuksineen on purettu.

Historia
Kälviällä rautatiesuunnitelmia käsiteltiin kuntakokouksessa ensimmäisen kerran jo 1873, ja Seinäjoki-Oulu -radan valmistuessa 1886 rata kulki Kälviällä Suonperän, kirkonkylän ja Riipan asemien kautta.

Riipan pysäkki rakennettiin 1904. Asema oli vilkas puutavaran lastauspaikka ja aseman seudulle syntyi rautatien myötä asutusta. Kälviän-Ullavan seudut elivät 1900-luvun alussa voimakasta siirtolaiskautta ja vuosittain satoja paikkakuntalaisia matkusti junalla satamakaupunkeihin jatkaakseen sieltä matkaa, useimmiten Yhdysvaltoihin.

Pysäkkirakennus muutettiin asetinlaitehuoneeksi 1980-luvulla.

Anna-Maarit Vainio-Reijonen, Seinäjoki-Oulu. Rata ja rakennukset. Diplomityö, Teknillinen korkeakoulu, arkkitehtiosasto. Espoo 1985.

Harri Turunen (toim.), Kälviän ja Ullavan kirja. JYY:n kotiseutusarja n:o 31. Jyväskylä 1993.

Annika Harjula, Kälviän kulttuurimaisemainventointi, Jokikylä, Riipan aseman seutu. Kälviän kunnan www-sivut: http://ww.kalvia.fi/kultt/index.htm (20.11.2007).

Riipan rautatiepysäkki. Taustalla on myöhemmin purettu asuinrakennus. Pekka Kärki 1984
Riipan rautatiepysäkki. Taustalla on myöhemmin purettu asuinrakennus. Pekka Kärki 1984.