Pedersöre Pohjanmaa

Pännäisten rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pännäisten rautatieasema
Kuvaus
Pännäisten (Bennäs) uusrenessanssityylinen rautatieasema on alkuperäisessä asussaan hyvin säilynyt Pohjanmaan radan rakentamisaikainen (1885) asema, johon liittyy laaja pääosin samalta aikakaudelta oleva asuinalue.

Pännäisten asema-alueella on uusrenessanssityylisen IV luokan asemarakennuksen ja tavaramakasiinin lisäksi neljä kaksoisvahtitupaa ja niihin liittyviä talousrakennuksia, navettoja, saunoja, liitereitä ja kellareita.

Historia
Pohjanmaan radan rataosuus Seinäjoki-Kokkola valmistui 1885 ja Kokkola-Oulu 1886. Pietarsaaren kaupunkia palveleva Pännäisten rautatieasema rakennettiin Pohjanmaan radan varteen Pedersören kunnan alueelle noin 15 kilometrin päähän kaupungista. Pännäisistä Pietarsaareen ja edelleen satamaan ja Ahlholman tehdasalueelle rakennettiin Pietarsaaren rata.

Pännäisten asemarakennus rakennettiin ns. Oulun radan piirustusten mukaan 1885 todennäköisesti Valtionrautateiden tuolloisen suunnittelijan Knut Nylanderin piirustusten mukaan. Samanaikaisesti asemarakennuksen kanssa alueelle rakennettiin tavaramakasiini, kaksoisvahtitupa sekä lukuisia talousrakennuksia Asematien varteen. Asuinaluetta täydennettiin rakentamalla lisää kaksoisvahtitupia 1900 ja 1930.

Bror Åkerblom, Pedersöre historia III. Jakobstad 1971.

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; talousrakennus; työväen asuintalo;