Hankasalmi Keski-Suomi

Hankasalmen rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hankasalmen rautatieasema
Kuvaus
Hankasalmen rautatieasema on rakenteeltaan ja rakennuskannaltaan hyvin rakentamisaikansa asussa säilynyt, pieni 1910-luvun maaseutuasema Vaasan ja Savon radat yhdistävällä poikkiradalla.

Hankasalmen rautatieasema on viidennen luokan asema Jyväskylä-Pieksämäki -rataosuudella, jonka asemat on suunnitellut arkkitehti Thure Hellström. Asema-alueella mansardikattoinen 1916 valmistunut asemarakennus, tavaramakasiini sekä kaksi asuinrakennusta talousrakennuksineen.

Historia
Hankasalmelaiset suhtautuivat myönteisesti kunnan halki suunniteltuun ratalinjaukseen jo 1884. Poikkiradan linjauksista käytiin kuitenkin pitkällinen kiista ja päätös tehtiin vasta 1912. Kunnan ehdottaman linjauksen mukaisesti Hankasalmen asema sijoittui vain 600 metrin päähän Kuuhankavedestä, jolloin oli mahdollista yhdistää vesi- ja raideliikenne.

Jyväskylän ja Pieksämäen välisen rautatien rakentaminen alkoi 1913. Rautatien valmistuminen Hankasalmelle 1918 paransi olennaisesti jalostetun puutavaran kuljettamista eteenpäin, millä oli merkitystä pitäjän eteläosien sahaliikkeiden kehitykselle. Vesireitti johti Kymin Uittoyhdistyksen pääväylälle ja jatkui siitä Vaajakoskelle.

Valtionrautatiet hankki 1962 omistukseensa Aseman sahan, joka oli perustettu Hankasalmen rautatieaseman läheisyyteen 1916. Sinne rakennettiin uusi kuivaamo ja puutyötehdas, joista jälkimmäisessä koneistettiin rautatievaunujen osia. Tuotteiden ostajana oli pääasiassa itse Valtionrautatiet tai jokin muu valtion laitos. Tehtaalla valmistettiin mm. lennätinorsia rautateille ja lennättimelle.

Pertti P. Kuokkanen (toim.), Hankasalmen kirja. JYY:n kotiseutusarja n:o 4. Pieksämäki 1966.

Ann-Marie Hjelt-Husso, Hankasalmen kulttuuriympäristöohjelma. Alueelliset ympäristöjulkaisut 35. Keski-Suomen ympäristökeskus 1997.

Erkki Laitinen ja Janne Vilkuna, Hankasalmen historia 1. Esihistoriasta vuoteen 1918. Hankasalmen kunta 2004.

Reijo Ahonen, Raamin rytkettä ja sirkkelin suihketta Asemankylällä: Hankasalmen saha 90 vuotta. Vapo Timber 2006.

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; talousrakennus; työväen asuintalo;

Hankasalmen rautatieasema. Jari Heiskanen 2007