på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Virrat Pirkanmaa
Soininkylä
Kuvaus
Rakennuskannaltaan säilynyt Soininkylä vesistöihin viettävine peltoineen edustaa perinteisen maanviljelyskylän rakennetta uudisrakentamisesta ja osittaisesta metsittämisestä huolimatta. Kylässä on monia iäkkäitä, ajalleen tyypillisiä ja antikvaarisesti hyvin säilyneitä päärakennuksia sekä lukuisia pihapiirien perinteisiä talousrakennuksia.

Soininkylä on Virroilta Pohjanmaalle vievän maantien varrella, Kahilanjärven ja Soinijoen rajaamalla alueella vesistöjen ja viljelysten yhtymäkohdassa. Pienasutus on keskittynyt kumpuilevaan maastoon maantien ja siitä erkanevien kyläteiden varrelle.

Kylän vanhat kantatalot Keski-Soini, Ala-Soini ja Ylä-Soini sekä mansardikattoinen kyläkauppa ovat maaston korkeimmalla kohdalla. Keski-Soinin ja Ala-Soinin komeissa kaksikerroksissa päärakennuksissa heijastuu pohjalaisen rakennuskulttuurin vaikutus. Ylä-Soinin talo, joka on aikoinaan toiminut käräjätalona, on peräisin 1790-luvun lopulta. Talon pihassa on rakennustyyppinä harvinainen kaksikerroksinen 1700-luvun lopulla valmistunut syytinkitupa. Koskelan ja Mäki-Kahilan tilat ovat kylän etelälaidalla. Vanha Toisveden kansakoulu ja seuratalo sijaitsevat keskeisellä paikalla kyläkuvassa. Heikki Jartin suunnittelema koulu on vanhimpia kansakouluasetuksen perusteella rakennettuja maaseudun kansakouluja. Kyläkauppa Simola eli Virsula on perustettu 1901. Seuratalon rinteessä on ensimmäisen maailmansodan aikaisia maavarustuksia.
 
Historia
Virtain pohjoisosien metsäiset seudut olivat pitkään hämäläisten ja satakuntalaisten erämaina. Pysyvä asutus syntyi alueelle 1500-luvulla ja kylien kehitys sai vauhtia 1800-luvulla tiestön parannuttua ja tervanpolton tuotua vaurautta. Kantatiloja alettiin jakaa ja muodostaa uusia torppia. Rikkonaisessa maastossa sijitsevat viljelykset olivat pieniä ja kylissä vain muutamia taloja.

Myös Toisveden Soininkylän maat asutettiin 1500-luvun kuluessa, Mäki-Kahila mainittiin taloluetteloissa 1566. Ylä-Soini ja Keski-Soini erotettiin Soinin tilasta 1790-luvulla, samoihin aikoihin jaettiin myös Kahilan kantatila. Mäki-Kahila ja Keski-Soini pitivät vuorollaan Soinin kylän kievaria, joka oli toiminnassa vielä 1910. Kylän poikki virtaavan Soininkosken partaalla oli varhaista kotitarveteollisuutta.
 
Lisätietoa
Mauno Jokipii, Vanhan Ruoveden talonhaltijat. Matrikkeli 1552-1809. Vanhan Ruoveden historia 1:2, Jyväskylä 1990.

Antti Koiranen ja Liisa Saikkonen (toim.), Soininkylä. Tampereen yliopiston Virtain kulttuurintutkimusaseman raportteja 18, 1998.
 
kohteeseen sisältyy:  koulu; kylä; seurantalo; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Keski-Soinin talo Soinin kylästä.

Soinin kylän pihapiirejä.

Soininkylän vanha kauppa.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Soininkylä
 
© Museovirasto 2009