Pöytyä Varsinais-Suomi

Kyrön rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kyrön rautatieasema
Kuvaus
Kyrön rautatieasema edustaa 1870-luvulla rakennetun Turku – Tampere-radan tyypillistä pientä V luokan asemaa.

Kyrön asema-alueella on puisen uusrenessanssityylisen asemarakennuksen lisäksi tavaramakasiini, kaksi asuinrakennusta ja useita talousrakennuksia. Asemaa vastapäätä radan toisella puolella on vanha saha-alue ja lastausalue. Asema-alueelle on rakennettu puhelinmasto.

Historia
Marttilasta 1872 itsenäistyneen Karinaisen kunnan edustajat onnistuivat toimenpiteissään saada rakenteilla olleen Turun-Tampereen radan asema kunnan alueelle. Kunta lahjoitti aseman tarvitseman maan Kyrön kylästä. Sisämaata rannikkoon yhdistävän radan rakentaminen alkoi 1875 ja rautatie avattiin liikenteelle seuraavana vuonna. Kyrön aseman rakennukset toteutettiin tyyppipiirustuksin.

Rautatien rakentamisen jälkeen Kyröstä muodostui Karinaisten kunnan keskustaajama ja asemanseudulle rakennettiin kauppaliikkeitä ja sinne syntyi mm. sahateollisuutta. Asema oli myös merkittävä viljan lastauspaikka. Karinainen liitettiin Pöytyään 2005.

Aulis Oja, Karinaisten historia. Forssa 1957.

Kaarin Lehtonen, Varsinais-Suomen jokivarsialueiden inventointiprojekti 1997-1999. Rakennettu kulttuuriympäristö ja arvot. Turun maakuntamuseo. Monisteita 15. 2000.

Karinaisten kulttuuriympäristöohjelma. Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy. 2002.

Kyrön rautatieasema. Minna Pesu 2007