Porvoo Uusimaa

Hinthaaran rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hinthaaran rautatieasema
Hinthaaran rautatieasema on Porvoo-Kerava-yksityisradan hyvin säilynyt asemakokonaisuus.

Asema sijaitsee asemakylästä kasvaneen taajaman keskellä, Mustijokea seuraavan historiallisen Suuren Rantatien ja Pornaisten tien haarassa. Asemalla on Porvoo-Kerava -radan perustyypin mukaan asemarakennus, jossa asemapäällikön asunto, talousrakennus, sauna ja tavaramakasiini.

Historia
Porvoon ja Keravan välisen yksityisradan rakentamislupa saatiin 1871 ja osakeyhtiö sen rakentamiseksi perustettiin 1872. Rata liitettiin Helsinki-Hämeenlinna -rataan 1875.

Hinthaaran kartano antoi leimansa Hinthaaran maatalouskylälle rautatien rakentamiseen asti. Sen jälkeen asemanseudusta tuli tärkeä keskus ympäröiville kylille ja osalle Pornaisten pitäjää. Hinthaaraan perustettiin nahkatehdas ja meijeri ja siitä tuli 1900-luvun alkuun mennessä tyypillinen asema- ja tehdasyhdyskunta, jossa oli kauppoja ja kansakoulu.

Mikko Alameri, Rataosa Kerava-Porvoo, vaiheet vuoteen 1917. Rautatiemuseon vuosikirja 1980-81.

Göran Selén, Porvoon pitäjä kautta aikojen 1-2. Porvoon maalaiskunta 1996-97.