Hamarin asuntoalue ja Porvoon höyrysahan paikka

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hamarin asuntoalue ja Porvoon höyrysahan paikka
Kuvaus
Hamarin tiivisrakenteinen, hyvin alkuperäisen luonteensa säilyttänyt työväenasuinalue on edustava esimerkki hyörysahakauden suursahan työväenasuinalueesta. Hamarin edustalla olevat Porvoon Sahasaaret on merkittävä höyrysahan paikka kiinteine jäännöksineen.

Porvoonjoen suun eteläpuolisella Haikkoonselällä sijaitsevien Porvoon sahasaarten rakennuskanta on tuhoutunut kokonaisuudessaan. Hylätty saharakennus on palanut 1960-luvulla, minkä jälkeen savupiippu ja sahaan liittyviä betonirakenteita on räjäytetty ja maastoa tasoitettu. Saarten näkyvimmät rakenteet ovat rantaa kiertävät hirsipollarit. Täytemaana on käytetty sahausjätettä. Saarilla on edelleen joitakin rakennusten perustuksia ja mm. kiskoradan pohjia.

Hamarin asuntoalue on pohjois-eteläsuuntainen nauhamainen taajama mantereen puolella rannan tuntumassa. Heterogeeninen työväenasuinalue on muodostunut ilman suunnitelmaa ja yhdenmukaisia rakentamisperiaatteita entisen Gammelbackan kartanon maille. Vanhimmat asuinrakennukset ovat peräisin 1800-luvun lopulta, mutta pääosa rakennuskannasta on peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Yksikerroksisten mökkien lisäksi alueella on myös kolme vuokrakasarmia. Asuinrakentamisen lomaan sijoittuneet sahayhdyskunnan koulu, kauppa, posti, työväentalo ja nuorisoseurantalo.

Historia
Porvoon pitäjään Hamarin edustalla olevalle saarelle perustettiin Suomen etelärannikon ensimmäinen höyrysaha 1870 porvoolaisen Aug. Eklöfin yhtiön toimesta. 1890 tapahtuneen tulipalon jälkeen yhtiö rakennutti tilalle uuden laitoksen, josta muodostui yksi Uudenmaan harvoista suursahoista. Yhtiö harjoitti myös laivanrakennusta ja puusepänteollisuutta. Vuonna 1955 Aug. Eklöf Ab lakkautti vanhan höyrysahansa, mutta jatkoi toimintaansa Tolkkisten ja Hattulan sahoilla. Ängsholmenin saharakennukset paloivat 1969.

Sahan toimintaan liittyvä työväenasutus sijoittui sekä sahasaarille että mantereen puolelle Hamariin.

Lisätietoa
Timo Kantonen, Satakunta sahaa Suomessa. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 18. Helsinki 1996.

Göran Selén, Porvoon pitäjä kautta aikojen 1-2. Porvoon maalaiskunta 1996-97.

kohteeseen sisältyy:  kauppa- ja liikerakennus; koulu; muinaisjäännös; seurantalo; työväen asuintalo;

Hamarin asuntoalue kuvattuna Kråkön Kristenäsistä. MV/RHO Johanna Forsius 2003
Hamarin asuntoalue kuvattuna Kråkön Kristenäsistä. MV/RHO Johanna Forsius 2003.