Posio Lappi

Naumanniemen talo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Naumanniemen talo
Kuvaus
Naumanniemi on Lapin metsäseudulle 1800-luvun jälkipuoliskolla perustettu omavarainen yksinäistila, jonka pihapiiri antaa hyvän kuvan rakennusaikansa rakennustavasta ja elinolosuhteista harvaanasutulla syrjäseudulla.

Runsassaarisen Yli-Suolijärven rannalla sijaitsevalla luonnonkauniilla Naumanniemellä on samannimisen tilan talouskeskus, joka koostuu pääosin harmaista hirsirakennuksista. Monipuolisieen rakennuskantaan kuuluu päärakennuksen lisäksi kesäkeittiö, navetta, liiteri, kellari, sauna, paja, riihi, olkilato, venevaja sekä malkakattoisia aittoja. Niemen pohjoistyvessä on myös mylly ja saha järveen laskevan puron varrella.

Naumanniemen asutus alkoi 1860-luvulla perustettuna mäkitupana. Tila itsenäistyi 1930-luvulla.

Lassi Juhonpoika Luokkanen rakensi 1866 pirtin perheelleen, joka sai elantonsa järven, metsän ja parin lehmän antimista. Lassin poika Jaakko pystytti pihapiiriin kymmenen rakennusta.

Lisätietoa
Kuusamon historia 2 : Kuusamon talonpoikaiselämä 1670-1970 / J. Juhani Kortesalmi. Kuusamon kunnan historiatoimikunta 1975.

Kuusamon historia 5 : Kuusamon isojako / Eljas Savola. Kuusamon kunta 1993.

Jarmo Lokio, Lapin kulttuuriympäristöohjelma. Lapin ympäristökeskus. Rovaniemi 1997.

Päivi Rahikainen, ”Omavarainen Naumanniemi”. Raito 2006. Lapin maakuntamuseo.

Seppo Ervast, Posion historia: muinaisilta leiritulilta vuoteen 2000. Reino Hämeenniemi (toim.). Posion kunta, Posion seurakunta 2006.

Tiina Elo, Sirkka-Liisa Seppälä, "Ommie maesemie" pirtin ikkunasta Posiolla. Posion kulttuuriympäristöohjelma. Suomen ympäristö 4/2012. Ympäristöministeriö, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

kohteeseen sisältyy:  mylly; pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;

Naumanniemen pihapiiri Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi -hanke 2004